Ο Ιερός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της Ιεραπέτρας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Μαρτίου 2022

Ο Ιερός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της Ιεραπέτρας

amvrosios_2
 
Ο Ιερός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της Ιεραπέτρας, είναι τρίκλιτος, με ημισφαιρικό τρούλο επάνω σε υψηλό τύμπανο. Μορφολογικά, ακολουθεί τους ρυθμούς των ορθοδόξων ναών της Τουρκοκρατίας και χαρακτηρίζεται από κατασκευαστικά κυρίως στοιχεία της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε το 1856, σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται στο υπέρθυρο της νότιας πλευράς του ναού από κάποιο τεχνίτη Χατζημανώλη,πιθανόν Καρπάθιο. Όμως, σε χάρτη της περιοχής του 1640 υπάρχει ήδη καταγεγραμμένος Ιερός Ναός στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

amvrosios_1


amvrosios_25


Όλα τα μέλη της ανωδομής του ναού (τόξα, θόλοι, στέγη, τρούλος), είναι κατασκευασμένα με φέροντα ξύλινο σκελετό που καλύπτεται με ξύλινους πτυχίσκους (μπαγδουτί) επιχρισμένους με τα κονιάματα του ναού. Ανάλογη κατασκευή με αυτή του μεταγενέστερου ναού του  Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

 
amvrosios_26

Το νότιο θύρωμα φέρει βαθύ λιθόγλυπτο υπέρθυρο μεταξύ μαρμάρινων ημικιόνων με ιονικού ρυθμού κιονόκρανα, ενώ το βόρειο είναι κλασσικό με αετωματική επίστεψη.
Οι πλευρές του ναού τονίζονται από γωνιαίες παραστάδες με λαξευτούς λίθους που φέρουν ανάγλυφο κόσμημα. Κάτω από το λίθινο προεξέχον γείσο της επίστεψης του ναού, υπάρχουν μεταξύ των παραθύρων του άνω τμήματος λίθινα διακοσμητικά με ανάγλυφα κοσμήματα. Η στέγη είναι δίρριχτη καλυμένη με κεραμίδια, ενώ ο τρούλος είναι μολυβοσκεπής. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίθινη τοιχοποιΐα του ναού εξωτερικά.

amvrosios_24

amvrosios_22

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης και πολιούχος της Ιεράπετρας, ο οποίος τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη από το λαό της. Είναι συγκινητικές οι διηγήσεις ότι στο παρελθόν ο Άγιος Γεώργιος γινόταν έντονα αισθητός με τα βήματα του αλόγου του, καθώς έφιππος διερχόταν τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Αλλά και στην εποχή της Τουρκοκρατίας προστάτευε με θαυμαστές επεμβάσεις το λαό του από τις αυθαιρεσίες των Τούρκων, ενώ πολλοί από τούς τελευταίους τον ευλαβούνταν και τον τιμούσαν ιδιαίτερα.
Το έτος 2000 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του Ναού

 amvrosios_9
 http://lasithitour.bpis.teicrete.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............