«Ανοιχτά Πανιά 2022»: Μέχρι τις 20/03 η υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα πρωτότυπης καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Μαρτίου 2022

«Ανοιχτά Πανιά 2022»: Μέχρι τις 20/03 η υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα πρωτότυπης καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά 2021» κατά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021, ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. ανακοινώνουν την προκήρυξη του προγράμματος Ανοιχτά Πανιά για το έτος 2022, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τις πρωτότυπες δράσεις σε ποικίλα πεδία των Τεχνών.

Η διείσδυση του Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής ήταν και παραμένει προτεραιότητα στο στρατηγικό σχεδιασμό των Χανίων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τις τρέχουσες ιδιαίτερες συνθήκες, η ανάγκη υποστήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας προϋποθέτει συστηματική προσπάθεια και σαφές πλαίσιο παραγωγής καλλιτεχνικών έργων. 

Τα “Ανοιχτά Πανιά 2021” έθεσαν τη βάση και δημιούργησαν δομές και συνθήκες για την παραγωγή και παρουσίαση νέων καλλιτεχνικών έργων. Στόχος υπήρξε η διάδραση μεταξύ των δημιουργών από διαφορετικά πεδία, με την τοπική κοινωνία και την πόλη, με σύγχρονη και εξωστρεφή ματιά, που εστιάζει στην έρευνα και εξελίσσει τη δυναμική και τη φιλοξενία του τόπου. Μέσω των καλλιτεχνικών εργαστηρίων και του παράλληλου προγράμματος πλαισίωσης των δράσεων, ενισχύθηκε ο εκπαιδευτικός ρόλος της σύγχρονης τέχνης και ενθαρρύνθηκε η διασύνδεση με το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, φορείς και κοινότητες.

Το φετινό πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά 2022” επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. Επιδίωξη είναι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία να αναστοχαστούμε το παρελθόν, να συνομιλήσουμε με το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η πόλη αποτελεί το κύριο πεδίο ερεθισμάτων και αναζητήσεων και μεταλλάσσεται/μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό χώρο ιδεών και εμπειριών. 

1

 «Ανοιχτά Πανιά 2022»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή νέων έργων στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. καλούν καλλιτέχνες να σχεδιάσουν και να προτείνουν νέες δημιουργίες που θα υλοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στα Χανιά από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο 2022. 

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία Τεχνών και έχουν ή επιθυμούν να συνδέσουν το έργο τους με τα Χανιά και την Κρήτη.

Οι προτεινόμενες δράσεις μπορούν να αφορούν σε ένα ή περισσότερα πεδία Τέχνης και δημιουργίας.

Ως πεδία δημιουργίας ορίζονται (όχι περιοριστικά) τα παρακάτω:

●        Μουσική σύνθεση / μουσική παράσταση

●        Θεατρικό κείμενο / θεατρική παράσταση

●        Εικαστική δημιουργία

●        Παραγωγή χορού

●        Φωτογραφικό project

●        Κινηματογραφική παραγωγή 

●        Λογοτεχνικό έργο

●        Νέα μέσα / ψηφιακές τέχνες

Ως νέα δημιουργία ορίζεται η παραγωγή πρωτότυπων, σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων. Τα έργα αυτά θα πρέπει να πληρούν τους στόχους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά» όπως αυτά επεξηγούνται παρακάτω.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του 2022 (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022) και σε χώρους εντός των ορίων του Δήμου Χανίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα είναι η δημιουργία και υλοποίηση των προτάσεων αυτών να ενσωματώνει και το σχεδιασμό παράλληλων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η πρόσκληση στοχεύει στα εξής:

●        Σύγχρονες προσεγγίσεις της Κρητικής παράδοσης, ιστορίας και παρελθόντος

●        Εξερεύνηση διαφορετικών πτυχών της καθημερινότητας του τόπου μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία

●  Ανάδειξη/αναζωογόνηση δημόσιου χώρου και εμβληματικών σημείων της πόλης, κτιρίων, μνημείων

●        Συνέργειες με φορείς της τοπικής κοινωνίας

●        Διάδραση με την κοινωνία και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες 

●        Ανάδειξη του τοπικού επαγγελματικού καλλιτεχνικού δυναμικού

●        Ανάπτυξη/διεύρυνση κοινού

Χρηματοδότηση καλλιτεχνικού έργου:

Τα έργα τα οποία θα επιλεγούν θα λάβουν χρηματοδότηση από τον Δήμο Χανίων για την υλοποίησή τους. Για το έτος 2022 ο αρχικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και υφίστανται οι εξής κατηγορίες χρηματοδότησης:

Κατηγορία Α: για παραγωγές έως 7000 €

Κατηγορία Β: για παραγωγές από 7001 έως 14000 €

Κατηγορία Γ: για παραγωγές από 14001 έως 21000 €

(Σημείωση: Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.)

Κάθε επιλεγμένη δράση μπορεί να λάβει προκαταβολή όχι μεγαλύτερη από το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της. Η προκαταβολή θα καταβληθεί ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υλοποίησης της δράσης.

Καλλιτεχνικές προτάσεις που τυγχάνουν υποστήριξης από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.) ή άλλες χορηγίες δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα «Ανοιχτά Πανιά».

Διαδικασία / Χρονοδιάγραμμα:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την ανάλογη φόρμα που βρίσκεται στη σελίδα:

https://form.jotform.com/220354713772353 

με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:00

Προτάσεις που δεν έχουν συμπληρωμένα όλα τα πεδία ή είναι εκπρόθεσμες, αποκλείονται της διαδικασίας και δεν θα αξιολογηθούν.

Έναρξη υποβολής προτάσεων: 11 Φεβρουαρίου

Λήξη υποβολής προτάσεων: 20 Μαρτίου, ώρα 20:00

Ανακοίνωση επιλογής προτάσεων: 2 Μαΐου

Περίοδος υλοποίησης: 1 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022

 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το έντυπο με τις αναλυτικές πληροφορίες οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.chania.gr/enimerosi/municipality-press-releases/11022022dilosiAP22.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............