Επίκαιρη Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Φεβρουαρίου 2022

Επίκαιρη Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη

 Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών με κοιλιοκάκη και την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που τίθενται από πλευράς της Πολιτείας. Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρεται σε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υφίστανται καθημερινά οι ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη και οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας και του «επιτελικού» σχεδιασμού της Κυβέρνησης.


Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που απευθύνει στον Υπουργό Υγείας, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρεται επίσης και στη πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ η οποία, όπως τονίζει, «περιορίζει δραματικά τον αριθμό των προϊόντων χωρίς γλουτένη που μπορεί ένας ασθενής κοιλιοκάκης να προμηθεύεται με αποζημίωση». Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου εξηγεί ότι ενώ από την 1η Νοεμβρίου του 2018 έως και την 30ή Ιουνίου 2021 παρεχόταν η δυνατότητα να προμηθεύονται τα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη οποιασδήποτε εταιρείας από το ελεύθερο εμπόριο μέχρι την αξία που δικαιούνται (οι ενήλικες 100€ και 150€ τα παιδιά), στις 11/6/21 εκδόθηκε νέα εγκύκλιος που αποζημιώνει πλέον μόνο βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και δεν αποζημιώνει τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη, συρρικνώνοντας και τον αριθμό των προϊόντων για τους ασθενείς αλλά και δυσκολεύοντας περαιτέρω την καθημερινότητά τους.

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:  Πρώτον, για ποιό λόγο τροποποιήθηκε η εγκύκλιος, με ποιά κριτήρια, ποιοι αρμόδιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτή την αλλαγή (πχ. υπάρχει ιατρική ιδιότητα;) και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την επαναφορά της προηγούμενης εγκυκλίου; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλίζονται ακόμη και στα νοσοκομεία η αντίστοιχη διατροφή για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη, και επίσης να διευκολυνθεί συνολικά η ποιότητα-καθημερινότητα της ζωής των ασθενών, πχ. στο θέμα της άμεσης επιστροφής των χρημάτων στους ασθενείς χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοτριβές;

Η ερώτηση προγραμματίζεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............