Kυκλοφόρησε το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2022 της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Δεκεμβρίου 2021

Kυκλοφόρησε το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2022 της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

 Εκδόθηκε και ήδη κυκλοφορεί το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης καί Σητείας για το έτος 2022, το οποίο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες τους, είναι αφιερωμένο στην ιστορία της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊζντεριανής, που είναι αποθησαυρισμένη στον ομώνυμο ενοριακό ναό της πόλης της Ιεράπετρας, αλλά και στον εκ Ζήρου Σητείας καταγόμενο Εθνοϊερομάρτυρα Αρχιμ. Ιάκωβο Αρχατζικάκη, που μαρτύρησε στον Βουτζά της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922.


Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος: «Προσεγγίζουμε την εκατοστή επέτειο του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού με περίσκεψη και ψυχική οδύνη αλλά και αισθήματα ευγνωμοσύνης και οφειλόμενης αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών προσφύγων στον πολιτισμό, στην οικονομία και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Ο τόπος μας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων που «μεταφυτεύτηκαν» από τις αλησμόνητες και πολύκλαυστες πατρίδες και στις δύο πόλεις της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, την Ιεράπετρα και τη Σητεία».

Στο ημερολόγιο, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε με τη φροντίδα και την επιμέλεια του Σεβ. κ. Κυρίλλου, περιλαμβάνονται ο πρόλογός του, το ιστορικό της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης της Ρεϊζντεριανής, κείμενο της συνταξ. Δασκάλας κας Μαρίας Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, πλαισιωμένο με σχετικό φωτογραφικό υλικό, η παρουσίαση της ζωής και της προσφοράς του Νεομάρτυρα Αρχιμ. Ιακώβου Αρχατζικάκη, που υπέστη μαρτυρικό θάνατο στον ναό του Μπουτζά Σμύρνης, όπου υπηρετούσε ως ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας, καθώς και το Συναξάρι του.

Στο δεύτερο μέρος του ημερολογίου παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το διοικητικό μέρος και τους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης δημοσιεύονται στοιχεία επικοινωνίας με τις κατά τόπους Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής περιφέρειας και χρήσιμες πληροφορίες για τους κυριότερους σταθμούς στην ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης, τη σύνθεση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τις διατεταγμένες νηστείες, και οδηγίες για την τέλεση των Μυστηρίων του Βαπτίσματος και του Γάμου, καθώς και της κηδείας και των μνημοσύνων.


Το νέο ημερολόγιο διατίθεται από όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............