(ΠΕΔ) Κρήτης.Πρόταση για λήψη δέσμης μέτρων και έκτακτη χρηματοδότηση - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Δεκεμβρίου 2021

(ΠΕΔ) Κρήτης.Πρόταση για λήψη δέσμης μέτρων και έκτακτη χρηματοδότηση

 Πρόταση για λήψη δέσμης μέτρων και έκτακτη χρηματοδότηση η οποία θα επιτρέψει στους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΥΑ να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που τους επιβάλλει η «σφοδρότητα» της ενεργειακής κρίσης, υπέβαλε στους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.


Ειδικότερα, η ΠΕΔ Κρήτης προτείνει την υπαγωγή των Δήμων και των Δ.Ε.Υ.Α. σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, την μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, την αντιστοίχιση της τιμής του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης με εκείνες των ΤΟΕΒ, την παροχή κινήτρων για ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ ως μονόδρομο θεωρεί, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, την έκτακτη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α.

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου

Το πλήρες κείμενο του σχετικού εγγράφου εστάλη στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων. Σκρέκα, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ενεργειακή Κρίση – Πρόταση Δέσμης Μέτρων για τους Ο.Τ.Α.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η «σφοδρότητα» με την οποία η ενεργειακή κρίση πλήττει τους πολίτες και τις επαγγελματικές δραστηριότητες με τη συνεχιζόμενη αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα των Ο.Τ.Α. και των Δ.Ε.Υ.Α. και αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει πρόταση δέσμης μέτρων που θεωρούμε ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των νέων δυσκολιών, κατά τρόπο αποτελεσματικό και απόλυτα δίκαιο.

Συγκεκριμένα:

➢ Υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και συμπερίληψη τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

➢ Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ούτως ώστε να μην μετακινηθεί το λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές.

➢ Η τιμή του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης να είναι αντίστοιχες στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ.

➢ Ουσιαστικά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018, με θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

➢ Εφαρμογή των κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες αρδευτικού ύδατος σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 2295/26.6.2013 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπ’ αριθ. 110646/15.10.2013 έγγραφο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

➢ Η πρόβλεψη και η υλοποίηση άμεσα χρηματοδοτικών εργαλείων κάνοντας χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τέτοιων εγχειρημάτων με ευνοϊκούς όρους, χρήζει άμεσης διευθέτησης.

➢ Τέλος, η έκτακτη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. αποτελεί μονόδρομο για να αντιμετωπίσουν μέρος των επιβαρύνσεων που προκύπτουν και από την ενεργειακή κρίση.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΥΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές της Κρήτης, στον Πρόεδρο & το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τους Δημάρχους της Κρήτης, τις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας, στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης και την ΕΔΕΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............