Με επιτυχία η βράβευση της Ασπασίας Παπαδοπεράκη με το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Δεκεμβρίου 2021

Με επιτυχία η βράβευση της Ασπασίας Παπαδοπεράκη με το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου η βράβευση της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» 2020, του Δήμου Ηρακλείου.

Η λιτή τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” που είναι ενταγμένο στον θεματικό κύκλο των “Καλών Τεχνών”, απονέμεται εφέτος στην γλύπτρια κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, η οποία, με το πλούσιο, πρωτότυπο και πολυεπίπεδο έργο της, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της σύγχρονης Τέχνης.


Με αφετηρία το Ηράκλειο, από ένα περιβάλλον που έδωσε έναν ακόμη καταξιωμένο δημιουργό: τον αδερφό της, τον ζωγράφο Θωμά Παπαδοπεράκη, και με αρχικές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές: τον Νίκο Νικολάου, τον Γιάννη Παππά, τον Θανάση Απάρτη και τον Δημήτρη Καλαμάρα, η κυρία Παπαδοπεράκη ακολούθησε στην συνέχεια μαθητεία στην Ευρωπαϊκή Τέχνη, που επισφραγίστηκε με μια λαμπρή καλλιτεχνική διαδρομή. Μια πορεία συνδυασμένη και με σημαντικό συγγραφικό έργο, καθώς, από κοινού με τα σπουδαία εικαστικά της έργα, η δημιουργός αφοσιώθηκε και στην έρευνα και την μελέτη μεγάλων μορφών της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Η απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, αποτελεί ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της γενέτειράς της για την συνολική δημιουργική της πορεία, και την πολυετή προσφορά της στον πολιτισμό μας.

Εύχομαι υγεία, σπουδαία νέα έργα, και κάθε καλό στην κυρία Παπαδοπεράκη».

Ακολούθως, μίλησαν για το έργο και την προσωπικότητα της κ. Παπαδοπεράκη ο αρχιτέκτονας - μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης καθώς και η κόρη του κ. Πυργιανάκη, Ελιάνα, μαθήτρια της βραβευθείσας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τον οποίο συνδέει συγγενική σχέση με την γλύπτρια. Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και στο ταλέντο της κ. Παπαδοπεράκη με τα θερμότερα λόγια, καθώς και στην πολυετή προσφορά της σε χωριά της Κρήτης, διδάσκοντας ομάδες λιθοξόων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρέδωσε στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το Βραβείο της, για να κλείσει η ίδια την εκδήλωση με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική.

Στην τελετή παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πάυλος Μπαριτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Μαρίνος Παττακός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» Νίκος Γιαλιτάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, της Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Γιώργος Μανδαλάκης, ο πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Μιχάλης Ταρουδάκης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............