Δράσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Νοεμβρίου 2021

Δράσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα

 Με ανοικτές δράσεις ενημέρωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από ΤρόφιμαΤα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα παρουσιάστηκαν στις ανοικτές δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποίησε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης - ΕΣΔΑΚ στο κέντρο του Ηρακλείου.
Οι πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανοικτών εκδηλώσεων για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος από την Περιβαλλοντολόγο του ΕΣΔΑΚ και Συντονίστρια του Έργου, Παρασκευή Πάντελη. Έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η συλλογή των τροφικών υπολειμμάτων, η χειροδιαλογή, η ηλιακή ξήρανση, η παστερίωση και η παραγωγή της πρώτης ύλης για ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα, καθώς και για τις προοπτικές αλλά και τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που ανοίγονται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Παράλληλα, έπαιρναν και την γνωστή τσάντα πολλαπλών χρήσεων που έχει δημιουργήσει ο ΕΣΔΑΚ, με σκοπό τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης επισκέφτηκε το περίπτερο που είχε στηθεί για αυτόν τον σκοπό, συνομίλησε με πολίτες και σε δήλωσή του ανέφερε: «Μέσα από μια γόνιμη συνεργασία, ο ΕΣΔΑΚ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επιχειρήσεις του τόπου μας, απέδειξαν ότι μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην κυκλική οικονομία.
Ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της θωράκισης του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα, δεν είναι σκουπίδια. Έχουν αξία και με τον κατάλληλο προγραμματισμό, μπορούν να επεξεργαστούν και να έχουν και δεύτερη ευκαιρία, ως νέα προϊόντα.
Με την ολοκλήρωση του άκρως επιτυχημένου προγράμματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στον ΕΣΔΑΚ, τους συνεργαζόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο LIFE F4F, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά!».
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς συμμετείχε επίσης στη δράση και σε δήλωσή του τόνισε: «Ένα από τα σημαντικότερα πιλοτικά έργα στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, το LIFE F4F - Τροφή από Τρόφιμα, απέδειξε ότι μέσα από την συνεργασία Αυτοδιοίκησης - Πανεπιστημίων - Επιχειρήσεων, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, για τους πολίτες, για τον τόπο μας.
Όπως άλλωστε είναι γνωστό, στον Δήμο Ηρακλείου υλοποιούμε σειρά ανάλογων προγραμμάτων όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και τα απορρίμματα μετατρέπονται σε νέα προϊόντα. Αυτή την πολιτική, που αποτελεί μονόδρομο για να αντιστρέψουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, σκοπεύουμε να την συνεχίσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, όπως επίσης και στα στελέχη του ΕΣΔΑΚ που όλα αυτά τα χρόνια υπερέβαλαν εαυτούς για να έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............