Το Ποδόσφαιρο Στο Ηράκλειο Του 19ου Αιώνα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Νοεμβρίου 2021

Το Ποδόσφαιρο Στο Ηράκλειο Του 19ου Αιώνα

  Το ποδόσφαιρο άργησε να εμφανιστεί στην Ελλάδα. Μόλις στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα Έλληνες από την Πόλη και τη Σμύρνη πήραν την πρωτοβουλία να το διδάξουν και να το διαδώσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έτσι μόλις το 1905 άρχισε να παίζεται στην Ελλάδα ποδόσφαιρο και το 1906 ιδρύεται ο «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Γουδί», που κατασκεύασε και το πρώτο γήπεδο, στους πρόποδες του Υμηττού  (Γιάννη Διακογιάννη, “Το Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα”,

Ας ανατρέξουμε όμως το χρόνο, αναζητώντας την προϊστορία του ποδοσφαίρου και στο  Ηράκλειο.
Πριν από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα, οι τέσσερις τότε εγγυήτριες δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, είχαν καταλάβει από ένα νομό της.
Το νομό Ηρακλείου κατείχαν οι Άγγλοι. Γνώστες του ποδοσφαίρου, άρχισαν να οργανώνουν στο Ηράκλειο ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αρχικά μεταξύ των στρατιωτικών και ναυτικών ποδοσφαιρικών ομάδων τους, κατόπιν δε μεταξύ Άγγλων και Ελλήνων, Άγγλων και Τούρκων και Ελλήνων και Τούρκων. 

1


Με δεδομένο ότι οι “εγγυήτριες δυνάμεις”, άρχισαν να εγκαθίστανται  στην "Αυτόνομο" Κρήτη αμέσως μετά από την ιστορική μέρα της σφαγής της 25ης Αυγούστου 1898, στο Ηράκλειο άρχισε να παίζεται ποδόσφαιρο στο τέλος του 19ουκαι στο ξημέρωμα του εικοστού αιώνα.
Σύμφωνα λοιπόν με τις μαρτυρίες αυτές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πιθανότατα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, το ποδόσφαιρο, ως άθλημα, προηγήθηκε της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεν θα ήταν δε  υπερβολή να λεχθεί ότι το ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα ,άρχισε ουσιαστικά από την πόλη του Ηρακλείου.

Αργότερα, το έτος 1911, ιδρύθηκε στο Ηράκλειο η πρώτη αμιγώς ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία "Άμιλλα" με πρόεδρο, τερματοφύλακα, και διαιτητή τον ιατρό γυναικολόγο, Μιχάλη Γερωνυμάκη. Η ομάδα είχε δύο τμήματα, τους κίτρινους και τους κόκκινους που έδιναν συναντήσεις μεταξύ τους, αλλά και με τα πληρώματα των στόλων Αγγλίας  και Γαλλίας.


0006%255B1%255D%255B1%255D

Την  ιστορία αυτή του ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο, που έχει πάνω από ένα αιώνα ζωής,  μαρτυρά  η σπάνια φωτογραφία, από το ιστορικό αρχείο του Κων/νου και της Ειρήνης Σπαντιδάκη.

 Τραβήχτηκε το 1908 και μαρτυρά την ύπαρξη ποδοσφαιρικού  σωματείου στο Ηράκλειο.
Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι πρώτοι Ηρακλειώτες ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν σε αθλητικό σύλλογο. Πιθανότατα  πρόκειται για την ομάδα Άμιλλα, την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε επίσημα στο Ηράκλειο το 1911 από το γιατρό Μιχάλη Γερωνυμάκη που απεικονίζεται στο μέσο της φωτογραφίας.

 Η φωτογράφηση έχει πραγματοποιηθεί στα «Χεντέκια», τόπος ιστορικά ποδοσφαιρικός που αποτελούσε  «έδρα» ποδοσφαιρική της εποχής αφού φιλοξένησε πολλές από τις  ομάδες της πόλης που ακολούθησαν.
Στην τρίτη σειρά πρώτος από αριστερά ο Σταύρος Δροσίτης . Οι εικονιζόμενοι ασφαλώς και είναι από τους πρώτους που άρχισαν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και φυσικά στο Ηράκλειο.

Ο Σταύρος Δροσίτης του Γεωργίου και της Ειρήνης γεννήθηκε το 1890 και πέθανε στο Ηράκλειο το 1949 σύμφωνα με τα δημοτολόγια Ηρακλείου. Είχε αδέλφια τον παππού Γιάννη, το Μιχάλη και 2 αδελφές.


1929-arkadi

5

7




ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............