Σάν σήμερα στις 22 Νοεμβρίου 2018 έφυγε από τη ζωή, η Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Νοεμβρίου 2021

Σάν σήμερα στις 22 Νοεμβρίου 2018 έφυγε από τη ζωή, η Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο.

 Η Ελληνίδα καλλονή με καταγωγή από την Κρήτη, είχε περάσει στα Χανιά τα παιδικά της χρόνια πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. 

mayraki708
Η Σταρ Ελλάς Νταίζη Μαυράκη
Τα πρώτα ελληνικά καλλιστεία μετά τον πόλεμο πραγματοποιήθηκαν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια». 
Ο θείος της 17χρονης Νταίζης Μαυράκη έστειλε φωτογραφία της στην εφημερίδα «Εθνος» που είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό και αμέσως την κάλεσαν να περάσει από την επιτροπή. Τότε, η Νταίζη Μαυράκη ήταν μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας.
Η επιτροπή επέλεξε συνολικά 11 κοπέλες και φυσικά η όμορφη Κρητικοπούλα ήταν ανάμεσά τους. Μάλιστα, η Μαυράκη, που πήρε το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι» ήταν ένα από τα φαβορί μεταξύ των Βιργινία Πετιμεζάκη, η Ρεγγίνα Μπέρτου και η Χαρούλα Γεωργατζά.
Η Μαυράκη κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο και την ώρα της στέψης της ακουγόταν το το τραγούδι του Μίμη Τραϊφόρου «Όμορφη μου Ελληνίδα».
Οπως αναφέρει η mixanitouxronou, η νεαρή ταξίδεψε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, όπου εξελέγη β’ αναπληρωματική Μις Υφήλιος, χάνοντας την πρωτιά για μια ψήφο από τη Φιλανδέζα Αrmi Kuusela. 
Η Νταίζη Μαυράκη θα μπορούσε να κάνει την καριέρα, που ονειρεύονταν πολλά κορίτσια, ωστόσο, δεν το επιθυμούσε. Το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τη Universal δεν ήταν τίποτα μπροστά στην αγάπη για την οικογένειά της και γι αυτό αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 
Μετά τη συμμετοχή της στη δραματική ταινία του 1954 με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια», μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα της, αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη  κλωστοϋφαντουργίας, Βελλή, ωστόσο, ο γάμος τους δεν κράτησε. Η Νταίζη Μαυράκη έκανε και δεύτερο γάμο και παντρεύτηκε τον γιατρό Αντώνη Κομνηνό. Απέκτησε δυο παιδιά.

Πηγή: iefimerida.gr 

2

Μια πανέμορφη εκπρόσωπος της Κρητικής ομορφιάς ήταν η νικήτρια των πρώτων μεταπολεμικών καλλιστείων, τα οποία έγιναν τον Απρίλιο του 1952 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. Επρόκειτο για την Νταίζη Μαυράκη με καταγωγή από τα Χανιά.
Τη βραδιά παρουσίαζαν οι ηθοποιοί Γιώργος Παππάς, Μίμης Φωτόπουλος και Μελίνα Μερκούρη. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη και ανάμεσα στα μέλη βρίσκονταν ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και η Άννα Συνοδινού. Παραβρέθηκαν πολλά και εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας , όπως ο στρατηγός Παπάγος και ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος.

3

Από τις πρώτες δημοσιεύσεις φωτογραφιών των υποψηφίων κοριτσιών στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ που διοργάνωσε τα καλλιστεία, ξεχωρίζουν οι επικρατέστερες: Οι Κρητικές Νταίζη Μαυράκη με το ψευδώνυμο “Ακρωτήρι” και Βιργινία Πετιμεζάκη. Στη διάρκεια της τελικής αναμέτρησης το κοινό έχει χωριστεί σε Μαυρακικούς και Πετιμεζακικούς.

4

Νικήτρια τελικά αναδείχθηκε η Νταίζη Μαυράκη που ανακηρύχθηκε Σταρ Ελλάς , ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα στεφθεί «2η αναπληρωματική Μις Υφήλιος».
Μις Ελλάς η  Βιργινία Πετιμεζάκη (αναπληρωματική Μις Ευρώπη 1952).

Η Νταίζη Μαυράκη επισκέφθηκε το Ηράκλειο στις 14 Μαίου του 1952 , ενώ στις αρχές Ιουνίου ήταν σημαιοφόρος στην παρέλαση μπροστά από τις συμμαθήτριές της κατά την έναρξη των γυμναστικών επιδείξεων στο Παναθηναικό Στάδιο. Η Νταίζη Μαυράκη ήταν ακόμα τότε μαθήτρια στο Β' Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας.
 Φυσικό επακόλουθο η συμμετοχή της ως πρωταγωνίστρια σε ελληνική ταινία. Το 1954 εμφανίστηκε στην «Νυχτερινή περιπέτεια» σε σκηνοθεσία- σενάριο του Άγγελου Τερζάκη και συμπρωταγωνιστές τον Βασίλη Διαμαντόπουλο , Ντίνο Ηλιόπουλο, Μαρία Αλκαίου και Νίκο Τζόγια. Μουσική Μάνος Χατζιδάκις.

5


Ωστόσο η Νταίζη Μαυράκη δε φάνηκε να ενθουσιάζεται από τη δημοσιότητα. Παντρεύτηκε τον βιομήχανο Βελλή , χώρισε και ακολούθησε ένας δεύτερος γάμος, με τον διακεκριμένο επιστήμονα γυναικολόγο Αντώνη  Κομνηνό.


Ασπασία Μπερδιάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............