«Αναπροσαρμογή και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων προς όφελος των νησιών, λόγω ανατίμησης των τιμών των καυσίμων» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Νοεμβρίου 2021

«Αναπροσαρμογή και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων προς όφελος των νησιών, λόγω ανατίμησης των τιμών των καυσίμων»

 Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Κυκλάδων και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, επιτακτική ανάγκη κρίνεται αυτήν την χρονική περίοδο, βάσει της μεσοσταθμικής ανατίμησης των καυσίμων, αφενός, η ανάλογη αναπροσαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου («Μ.Ι.») για τα νησιά, για τα οποία ήδη είναι θεσμοθετημένο το μέτρο, και αφετέρου, η αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των νησιωτών με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας προς όφελος των κατοίκων των νησιών και των επιχειρήσεων αυτών. 


Στην συλλογιστική αυτή καταλήγει ως πρόταση και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιπρόσθετο αίτημα την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων σε όλα τα νησιά, ώστε να μειωθεί το κόστος μετακίνησης σε επίπεδα ταύτισής του με το αντίστοιχο στην ηπειρωτική χώρα για το σύνολο των κατοίκων των νησιών. Ως γνωστόν, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «Μ.Ι.» και ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μπορούν με απλή διαδικασία να προμηθεύονται τα καύσιμα φθηνότερα, με στόχο την εξίσωση του κόστους μεταφοράς λόγω της τιμής των καυσίμων, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί και να επεκταθεί το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων προς όφελος ιδιαιτέρως των επιχειρηματιών των νησιών αλλά και κατ΄ επέκταση, του συνόλου των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι δε θα μπορούν πια, ούτε να απορροφούν στο περιθώριο του συχνά πενιχρού κέρδους τους τη νέα ανατίμηση των καυσίμων, ούτε να καλύπτουν τις συσσωρευμένες τους απλήρωτες υποχρεώσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


«Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 613/23-10-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου και της υπ' αριθ. πρωτ. 267/01-11-2021 Αναφοράς του Βουλευτή κ. Ν. Συρμαλένιου».

Σε απάντηση των εν θέματι Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4832/21 (Α΄172) «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου», καθορίζονται τα νησιά που εφαρμόζεται το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.), σε πιλοτική εφαρμογή στο σκέλος των καυσίμων. Με το εδάφιο (ε), της παρ. 4, του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζεται η επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και σε άλλα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Για το 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ' Αριθμ. 4111.08-01/811/26-04-2021 κ.υ.α. «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων στα νησιά για το έτος 2021» (Β΄1810, ορίζεται ότι το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά:

α) Στα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά αναδρομικά από 01-01-2021 έως 31-12-2021.

β) Στα νησιά Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα από 29-4-2021 έως 31-12-2021.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κ.υ.α. έτους 2022 και με βάση τα στοιχεία υλοποίησης του μέτρου, θα εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και σε άλλα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............