Είκοσι χρόνια λειτουργίας Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

06 Μαΐου 2021

Είκοσι χρόνια λειτουργίας Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 Την 1η Φεβρουαρίου του 2021 τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. που λειτουργούν με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας  έκλεισαν είκοσι χρόνια λειτουργίας. To Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001 και έκτοτε έχουν δημιουργηθεί άλλα 3 προγράμματα στη χώρα σε Λάρισα (2015), Χανιά (2013) και Σητεία (2008). 


Πρόκειται για ολοκληρωμένα «ανοιχτά» και στεγνά προγράμματα που υποστηρίζουν ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, αλκοόλ και συμπεριφορικές εξαρτήσεις. Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτέλεσαν την πρώτη και μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ιδέα και τις πρακτικές εφαρμογές της ιδέας της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας τους τα προγράμματα έχουν υποστηρίξει περίπου 4000 διαφορετικούς ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και 2100 μέλη του οικογενειακού και συγγενικού τους περιβάλλοντος. Χάρη στην καινοτόμο μεθοδολογία τους, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εκατοντάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη των οικογενειών τους με σημαντικά χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η καινοτόμος λειτουργία τους συνέβαλε σημαντικά στην εισαγωγή νέων μεθοδολογιών και πρακτικών στο πεδίο της απεξάρτησης και της πρόληψης στη χώρα. Ενδεικτικά  αναφέρουμε την συμπερίληψη της βιωματικής γνώσης των μελών στην εφαρμογή νέων πρακτικών υποστήριξης τους, το εξατομικευμένο πλάνο εμπλοκής του κάθε μέλους με γνώμονα τις ανάγκες και την φάση ζωής του, την δόμηση ευέλικτων και άμεσα προσβάσιμων χώρων απεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............