Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του Περιοδικού «ΤΡΙΤΩΝ» του Πανεπιστημίου Κρήτης! - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαΐου 2021

Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του Περιοδικού «ΤΡΙΤΩΝ» του Πανεπιστημίου Κρήτης!

 Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του Περιοδικού  «ΤΡΙΤΩΝ» του Πανεπιστημίου Κρήτης!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Η απήχηση που είχε το πρώτο τεύχος του Τρίτωνα ήρθε ως επιβεβαίωση της αναγκαιότητας του. Μία αναγκαιότητα που, όπως είπαμε και στο προηγούμενο σημείωμα, προκύπτει από την αδήριτη επιθυμία επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Η απήχηση όμως ξεπέρασε τα όρια του Πανεπιστημίου, όπως φαίνεται από τα πολλά θετικά σχόλια που λάβαμε από άλλα Πανεπιστήμια, από δημοσιογράφους της Κρήτης, τοπικούς φορείς κ.λπ., που δείχνουν ότι ο Τρίτων μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα δίαυλο διαλόγου και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με την κοινωνία. 

Ακόμα πιο ενθαρρυντική είναι η διαθεσιμότητα και η προθυμία που επέδειξε η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων που προσεγγίσαμε για να συνδράμουν την προσπάθεια με άρθρα και άλλες παρεμβάσεις. Όλα αυτά μας εμπνέουν να συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό το εγχείρημα που ξεκινήσαμε.

 Και επειδή η γνώση του παρελθόντος αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον, σε αυτό το τεύχος εισάγουμε μία νέα στήλη, «Στιγμές από την ιστορία του ΠΚ», όπου θα παρουσιάζουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την ιστορική διαδρομή του ΠΚ. Επίσης, με αυτό το τεύχος ξεκινάμε αφιερώματα σε δύο επετείους.

 Η μία είναι η επέτειος των 35 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, για την οποία ο Τρίτων θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στον κόσμο του Σύμπαντος και στη συμβολή του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στην εξερεύνησή του. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. 

Με τη βοήθεια των ιστορικών μας θα ρίξουμε «Λοξές Ματιές» στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επανάστασης, αρχής γενομένης από το παρόν τεύχος. Δημήτρης Μυλωνάκης Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.


Σε αυτό το τεύχος Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 35 χρόνια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, ο καθηγητής αστροφυσικής Σήφης Παπαδάκης, στο πρώτο άρθρο, μας κάνει μία σύντομη ξενάγηση από τον Θαλή τον Μιλήσιο και την αρχή των πάντων στον Edwin Hubble και τη Μεγάλη Έκρηξη, ατενίζοντας το μέλλον της κοσμολογίας. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, μέσα από τη στήλη «Λοξές ματιές στην ιστορία», η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Ελευθερία Ζέη, στο δεύτερο άρθρο, κοιτά την Ελληνική Επανάσταση υπό το πρίσμα της Γαλλικής Επανάστασης, μέσα από τα πρώτα συντάγματα του ελληνικού κράτους. 


Μία από τις κύριες παρενέργειες της κρίσης είναι η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας, ειδικά στη νέα γενιά, που συνδέεται στενά με την αυξανόμενη επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει το εργαστήριο ΚΕΠΕΤ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

 Στο τρίτο άρθρο, ο επικεφαλής του εργαστηρίου καθηγητής Νίκος Παπαδάκης με τις συνεργάτιδές του παρουσιάζουν τα βασικά πορίσματα της σημαντικής αυτής έρευνας πεδίου. Στο πλαίσιο της νέας στήλης «Στιγμές από την ιστορία του ΠΚ», η πρώτη «στιγμή» που μας παρουσιάζει ο πρώην Αντιπρύτανης του ΠΚ και συγγραφέας του τόμου για την ιστορία του ΠΚ Γιάννης Πυργιωτάκης, είναι τα πρώτα κτήρια του Πανεπιστημίου τα οποία, όπως επισημαίνει, «σε καμία περίπτωση δεν θύμιζαν πανεπιστημιακό περιβάλλον». 


Στο τέταρτο άρθρο, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Γιώτα Δημητροπούλου και η υποψήφια διδάκτωρ Ιουλιανή Παχίτη μας παρουσιάζουν μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή νέας τεχνολογίας ως θεραπευτικό μέσο. Πρόκειται για τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας ως μέσον παρέμβασης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Το ΠΚ ήταν από τους πρωτεργάτες της εισαγωγής της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια. 


Στο πέμπτο άρθρο, ο ιδρυματικός υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης του ΠΚ και αν. καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Δημήτρης Παπάζογλου μας ξεναγεί στην ιστορία και το μέλλον του θεσμού στο ΠΚ. Το παρόν και το μέλλον της επιστημονικής έρευνας είναι το αντικείμενο του επιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στον πρώην Αντιπρύτανη του ΠΚ και καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας Γιάννη Καρακάση και τον αν. καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας Μανώλη Δαφέρμο, στο πλαίσιο της μόνιμης στήλης «Δισσοί Λόγοι». Επιστημονική έρευνα: Quo vadis?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............