Το Πάσχα Των Νοικοκυρών Στα Χανιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Απριλίου 2021

Το Πάσχα Των Νοικοκυρών Στα Χανιά

 Το ζωντάνεμα της υπαίθρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό κατά την περίοδο του Πάσχα ( τουλάχιστον πρό covid εποχή ) για τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης. Παρότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει για να συμβαδίσουν με το σήμερα, η παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στο νομό Χανίων. Και να μην ξεχνάμε πως εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι νοικοκυρές αλλά και τα προϊόντα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.


images%2B%25281%2529
Οι προετοιμασίες αρχίζουν από τη νηστεία της Σαρακοστής και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στη δυτική Κρήτη την τιμητική τους έχουν τα φαγητά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές όπως πολλά είδη από άγρια χόρτα σαλιγκάρια που στην Κρήτη τα ονομάζουν χοχλιούς, χυλός, βραστά όσπρια, και παραδοσιακές κρητικές πίτες από χόρτο, μυζήθρα και ανάμεικτα, τα γνωστά καλιτσούνια που ψήνονται στο τηγάνι και το φούρνο.
Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες βάζοντας πάνω τους κόκκινα αυγά.
Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια αρχίζει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με τις νοικοκυρές να προσπαθούν να στολίσουν τον καλύτερο Επιτάφιο. Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.
images
Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε.
Οι καμπάνες χτυπούν και ο ουρανός στολίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο, ακούγονται και μπαλωθιές (πυροβολισμοί στον αέρα) έθιμο που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από δυσάρεστες συνέπειες.
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%2B%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82
Στην Κρήτη, το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα αρνί και μ' αυτό έκαναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο). Σήμερα πάντως το σούβλισμα του οβελία συνοδεύει απαραίτητα τη γιορτή στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Χανίων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Μάλιστα, το παζάρι των Βουκολιών κρατά τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.


3




http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............