Επετειακή έκθεση με τίτλο «80η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης – Η Μάχη του Ηρακλείου (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941)» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Απριλίου 2021

Επετειακή έκθεση με τίτλο «80η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης – Η Μάχη του Ηρακλείου (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941)»

 Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει την επετειακή έκθεση με τίτλο «80η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης – Η Μάχη του Ηρακλείου (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941)» η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου από 15 Μαΐου 2021 έως 27 Ιουνίου 2021  και θα αποτελέσει ένα εμβληματικό γεγονός για τον εορτασμό της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Μία πρωτοβουλία του Δ.Η. σε συνδιοργάνωση με τους εξής φορείς:



  • Την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία προτίθεται να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο ως προς την υλοποίηση της πολιτιστικής εκδήλωσης-επετειακής έκθεσης, όσο και ως προς την υποστήριξη παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώνουν αυτή καθαυτή την επετειακή έκθεση, ισάξιες της 80ης επετείου από τη Μάχη Της Κρήτης- τη Μάχη του Ηρακλείου.
  •  Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το οποίο θα συνδράμει, όπου αυτό απαιτηθεί
  •  Το Σύλλογο Στατικού Μοντελισμού Ηρακλείου ο οποίος συμμετέχει ευγενικά ,στην πολιτιστική εκδήλωση – επετειακή έκθεση
  • Το Σύλλογο  Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων (ΣΔΙΟ),  μέλη του οποίου, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταφέρουν οχήματα από την Αθήνα προκειμένου να εκτεθούν σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, σε μέρες που θα ορίσουν οι διοργανωτές.

Παρόμοια έκθεση ως προς τη θεματική της, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και επιπροσθέτως, μια ακόμα διάσταση που ενισχύει τη μοναδικότητά της, είναι το γεγονός ότι ορισμένα εκθέματα που παραχωρήθηκαν από προσωπικές συλλογές, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Υπεύθυνος, του αφηγηματικού μέρους της θεματικής έκθεσης είναι ο Ιστορικός ερευνητής, Κωστής Μαμαλάκης, ο οποίος, θα είναι και υπεύθυνος της συγγραφής κειμένων που αναπτύσσουν το σκεπτικό της θεματικής της έκθεσης στα έντυπα της έκθεσης, (των υποτίτλων, των κείμενο-λεζαντών, των προσκλήσεων, των διαφημιστικών εντύπων).

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, ιστορικά κειμήλια όπως, σπάνιες στολές και εξαρτήσεις των στρατιωτών των αντιμαχόμενων δυνάμεων (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία), μετάλλια, διακριτικά μονάδων, όργανα προσανατολισμού (πυξίδες), χάρτες, διόπτρες, όπλα, υλικό πρώτων βοηθειών για τη μάχη, ατομικά είδη των στρατιωτών, αλεξίπτωτα, βόμβες αεροπλάνων και εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό, μετά τη μάχη. 

Η ιστορική τεκμηρίωση της Μάχης, σε όλες τις ενότητες της έκθεσης, θα ενισχύεται από παράθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού (εικόνας και video), εγγράφων και βραβευμένων μοντέλων υπό κλίμακα, αεροσκαφών της περιόδου καθώς και διοραμάτων, που θα παραχωρηθούν ευγενικά από τον Σύλλογο Στατικού Μοντελισμού Ηρακλείου.

Η εν λόγω, έκθεση,  σε συνδυασμό με τις δράσεις που θα την πλαισιώσουν,  θα συνθέσουν βήμα- βήμα το ψηφιδωτό που αποδίδει τους αγώνες του λαού της Κρήτης  για επιβίωση και ελευθερία.

Με απώτερο σκοπό την με κάθε σύγχρονο τρόπο, παρουσίαση της πολιτιστικής εκδήλωσης- επετειακής έκθεσης, θα υπάρξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες. Για πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για την Μάχη της Κρήτης θα εμπλουτιστεί με πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα και ψηφιακές εφαρμογές.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής έκθεσης θα είναι επισκέψιμη και μέσω του διαδικτύου. Το ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό υποστηρικτικό εργαλείο στην πολιτιστική - ιστορική διαχείριση.  Οι ψηφιακοί επισκέπτες θα μπορούν να κινηθούν στον χώρο και όχι μόνο να δουν τα εκθέματα, αλλά και να τα επεξεργαστούν ως τρισδιάστατα μοντέλα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ξεναγήσεων, προσαρμοσμένων ανάλογα με τον επισκέπτη (πχ. ξενάγηση για ενήλικες ή για παιδιά, ξενάγηση σε διαφορετικές γλώσσες, θεματική ξενάγηση ανάλογα με το σημείο που έλαβαν χώρα κάποια γεγονότα κ.ο.κ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............