Λίνα Μενδώνη: “Δεν θα έχει πρόβλημα λειτουργίας το Μουσείο Μεσσαράς” - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2020

Λίνα Μενδώνη: “Δεν θα έχει πρόβλημα λειτουργίας το Μουσείο Μεσσαράς”

 Με όλα τα εκθέματα που προβλέπονται από την μελέτη του 2017 θα λειτουργήσει το 2022 το Μουσείο Μεσσαράς, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Αναλυτικά, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η  επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Πολιτισμού  για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νέου Μουσείου Μεσσαράς.


Το νέο Μουσείο Μεσσαράς, όπως τόνισε ο κ.Κεγκέρογλου, αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο εντάχθηκε το 2011 και  έχει ολοκληρωθεί από το 2015 αλλά παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση με την υλοποίηση των μελετών μουσειογραφικής, μουσειολογικής κλπ, καταλήγοντας στο ερώτημα για εφαρμογή των μελετών  και τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Μουσείου.

Στη συνέχεια, με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις αιρετών και φορέων ζήτησε την καθαρή απάντηση του Υπουργείου σχετικά με τα εκθέματα και τις ανησυχίες για εξαγωγή 2500 ευρημάτων, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Υπουργού  ότι τα  αρχαιολογικά ευρήματα της Γόρτυνας που τώρα είναι στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ του 2017, θα εκτεθούν στο Μουσείο Μεσσαράς.

-Υπάρχει τελικά αίτημα ή πρόταση ή πρόθεση για δανεισμό και «εξαγωγή» εκθεμάτων του Μουσείου Ηρακλείου, του Μουσείου Μεσσαράς ή του ΕΚΙΜ ή άλλου Μουσείου της Κρήτης;

«Δεν αποψιλώνεται το Μουσείο»

Η Υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύει με αποψίλωση το Μουσείο Μεσσαράς, αφού θα εκτεθούν όλα τα 829 ευρήματα που προβλέπονται από την μουσειολογική μελέτη του 2017, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 21 εκθέματα από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τόνισε ότι η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη δεν αφορά σε Δημόσια Μουσεία αλλά την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών συλλογών στο εξωτερικό. Το μόνο αίτημα που υπάρχει αφορά το Μουσείο Μπενάκη.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, η Υπουργός αναφέρθηκε στις τραγικές παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία αν και είχε ολοκληρωμένη χρηματοδότηση από το 2015,η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε το 2017 και η μελέτης εφαρμογής  μόλις τον Μάιο 2019.

Στην δευτερολογία της, η Υπουργός ανακοίνωσε στον κ.Κεγκέρογλου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες  και η λειτουργία του Μουσείου προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου 2023 ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει προσπάθειες για έναρξη λειτουργίας το 2022 με όλα τα εκθέματα που προβλέπει η μουσειολογική μελέτη, τονίζοντας ότι τα 2500 ευρήματα δεν αφορούν αυτά που θα εκτεθούν στο νέο Μουσείο Μεσσαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............