Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν με τους ίδιους ανθρώπους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά -Πώς επιλέχθηκε ο αριθμός 9 - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν με τους ίδιους ανθρώπους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά -Πώς επιλέχθηκε ο αριθμός 9

 Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας δείχνει αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, καθώς για δεύτερη ημέρα καταγράφονται λιγότερες από 700 μολύνσεις σε ένα 24ωρο. Ο αριθμός αυτός είναι ενθαρρυντικός, παρά το γεγονός πως συνήθως τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ κορωνοϊού.


«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτά τα σημεία βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη», ανέφερε για το ζήτημα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας ανά περιφέρεια, στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».


Η ανησυχία των ειδικών για την περίοδο των γιορτών

Την ίδια εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσίασε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό και η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, που επέμεινε στην προσοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε, και επανέλαβε τη μεταδοτικότητα του ιού, ειδικά σε σπίτια με ελλιπή αερισμό. «Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς».


«Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά»

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως πρέπει «να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις (σ.σ. κατά τις γιορτές). Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε ''κοινωνική φούσκα''».

«Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια», σημείωσε επίσης ο επίκουρος καθηγητής.

Γιατί αποφασίστηκε ο αριθμός «9» για το τραπέζι των γιορτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε νωρίτερα πως θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως 9 ατόμων μεταξύ δύο οικογενειών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχολίασε πως ο αριθμός «9» προέκυψε από τον μέσο όρο των μελών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. «Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δύο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δύο οικογενειών είναι γύρω στα 9, ώστε να μπορούν δύο οικογένειες να συναντηθούν άνετα», είπε.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος» από το click away

Στην απάντησή του στο iefimerida όμως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Click Away, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, εξελίχθηκε ομαλά τις πρώτες ώρες.

Όπως είπε ο καθηγητής, εφόσον η κινητικότητα δεν ανεβαίνει, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος. «Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει σχέση και με τη συμπεριφορά του καθενός. Δηλαδή, το click away είναι ότι θα σηκωθώ εγώ, θα πάω να πάρω ένα δώρο και θα γυρίσω σπίτι μου», δήλωσε.

Τα σχολεία τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου

Την ίδια ώρα, πρόθεση ειδικών και κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου. Η επιτροπή ειδικών, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αναφέρει πολλές φορές πως οι μαθητές θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία.


Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, όπως έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Εκκλησία εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στο άνοιγμα των ναών.


Στη συνομιλία, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος όσο και η Εκκλησία στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.


Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............