Το Καλυψώ, Το Θρυλικό Ωκεανογραφικό Σκάφος Του Ζακ-Υβ Κουστώ Στο Λιμάνι Του Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Σεπτεμβρίου 2020

Το Καλυψώ, Το Θρυλικό Ωκεανογραφικό Σκάφος Του Ζακ-Υβ Κουστώ Στο Λιμάνι Του Ηρακλείου

Το Καλυψώ, το θρυλικό ωκεανογραφικό σκάφος του Ζακ-Υβ Κουστώ που σάπιζε εγκαταλειμμένο από το 2007 σε ένα γαλλικό λιμάνι, θα ξεκινήσει και πάλι τα ταξίδια του στις ανοιχτές θάλασσες, ανακοίνωσε  το Ίδρυμα Κουστώ, η εταιρεία στο οποίο ανήκει. Μάλιστα το Καλυψώ συνδέθηκε και με το Ηράκλειο.


ZZ

"Εργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε το πλοίο από το Κονκαρνό (της Βρετάνης) σε τρεις μήνες. Ο στόχος μας είναι να το αποκαταστήσουμε πλήρως και να αρμενίζει ξανά για να γίνει ο πρεσβευτής των ωκεανών, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης του", ανέφερε το Ίδρυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 12-18 μήνες μέχρι να γίνει αξιόπλοο το Καλυψώ", συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο.
Στο πηδάλιο του Καλυψώ ο Γάλλος εξερευνητής, ωκεανογράφος και συγγραφέας όργωνε τις θάλασσες από το 1950 και για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο  πιστός του σύντροφος ήταν επίσης η βάση του, από την οποία γύριζε ταινίες για τα βάθη των ωκεανών. Το γνωστότερο από τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι ο Σιωπηλός κόσμος που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1956.

ZZZZ
Τον Ιανουάριο του 1996, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Κουστώ, το πλοίο του βυθίστηκε στο λιμάνι της Σιγκαπούρης. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε αρχικά στη Μασσαλία και κατόπιν, το 2007, στο Κονκαρνό, προκειμένου να συντηρηθεί. Η αποκατάστασή του ωκεανογραφικού ωστόσο καθυστέρησε λόγω της διαμάχης μεταξύ του ναυπηγείου Πιριού —που είχε αναλάβει το έργο— και του Ιδρύματος Κουστώ.
Τον Δεκέμβριο του 2014 γαλλικό δικαστήριο διέταξε το Ίδρυμα να πάρει το πλοίο από το ναυπηγείο πριν από τις 12 Μαρτίου 2015 και να καταβάλει στο Πιριού το ποσό των 300.000 ευρώ. Το Ίδρυμα Κουστώ άφησε τότε να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να εκθέσει το Καλυψώ στο Μονακό ενώ το ναυπηγείο απειλούσε ότι θα το πουλούσε σε δημοπρασία.

ZZZ
"Τελικά, το Ίδρυμα Κουστώ κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι γενναιόδωρους μαικήνες", αναφέρει στον ιστότοπό του. "Όταν επιστρέψει το Καλυψώ στη Μεσόγειο θα πλέει με τις δικές του μηχανές, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης Κουστώ", πρόσθεσε η Φρανσίν Κουστώ, η δεύτερη σύζυγος του εξερευνητή και πρόεδρος σήμερα του Ιδρύματος.
Το ναυπηγείο Πιριού διαβεβαίωσε ότι "θα κάνει ότι είναι δυνατόν" για να απομακρυνθεί το πλοίο από τις δεξαμενές του. Σημείωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το σχέδιο του Ιδρύματος, το οποίο πάντως του κατέβαλε τα οφειλόμενα ποσά τον Δεκέμβριο.


Ο ΖΑΚ ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ ΤΟ 1975 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ποια είναι όμως τα μυστικά που κρύβουν οι λιγότερο ταξιδεμένες περιοχές της Κρήτης; Χιλιάδες χρόνια μετά τους Μινωίτες (το 1975) ο Ζακ Ιβ Κουστό καταφθάνει λίγο νοτιότερα από το ανάκτορο της Ζάκρου, στον γειτονικό Ξηρόκαμπο με τις πολύμορφες παραλίες, προκειμένου να κάνει πολύμηνες έρευνες με το θρυλικό του πλοίο ΚΑΛΥΨΩ. Τι ψάχνει; Επίσημα, αναζητά ίχνη της Ατλαντίδας. Και μπορεί μεν να μην τα βρήκε στον Ξηρόκαμπο, όμως τον επόμενο χρόνο βουτώντας με βαθυσκάφος στα νερά του μικρού ακατοίκητου νησιού Δία ή Ντία (βορειοανατολικά του Ηρακλείου, προστατευόμενη περιοχή Natura) ανακάλυψε ένα τεχνητό λιμενοβραχίονα από τετραγωνισμένους και ορθογώνιους βράχους. 

ZA

Οι ερευνητές αποκάλεσαν τον βυθισμένο λιμενοβραχίονα Κυκλώπεια Τείχη και του απέδωσαν ηλικία προγενέστερη του μινωικού πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δία ήταν το τέρας που ανέσυρε από τη θάλασσα ο Δίας με σκοπό να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς, γιατί αφάνιζαν τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι-κρι). Οι αίγαγροι ήταν τα παιδιά της Αμάλθειας που έθρεψε τον Δία με το γάλα της, όταν κρυβόταν από τον πατέρα του Κρόνο στη σπηλιά του Δικταίου Άντρου. Χάρη στην παρέμβαση του Ποσειδώνα ο Δίας μετάνιωσε και πέτρωσε το γιγάντιο πλάσμα.

818398804_e64d6bdc51_z

dia

 Στο νησάκι αυτό λέγεται ότι κατέφυγε ο Θησέας αφού σκότωσε τον Μινώταυρο. Το 2011 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole έκανε έρευνες στην υποθαλάσσια περιοχή, ενώ πρόσφατα (22 Απριλίου) το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ του ωκεανογραφικού πλοίου ΑΙΓΑΙΟ έκανε μια βόλτα στα νερά της Δίας στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τουΑμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης με θέμα την κλιματική αλλαγή


ΠΗΓΗ - www.goldenmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............