ΣΥΝΕΔΡΙΟ RETASTE: Επαναξετάζουμε τη Σπατάλη Τροφίμων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΕΔΡΙΟ RETASTE: Επαναξετάζουμε τη Σπατάλη Τροφίμων

Αντιμετωπίζοντας τη ζοφερή πραγματικότητα των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως και του 40% των παραγομένων τροφίμων που χάνεται σε κάποιο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, το συνέδριο RETASTE: Rethink Food Waste μας προτρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε την πολύτιμη τροφή μας και τους φυσικούς πόρους που σπαταλούνται μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας. 

 


Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και έχοντας την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοργανώνουν το διήμερο διεθνές υβριδικό συνέδριο RETASTE 2022, με κύριο αντικείμενο τη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων και γενικότερα των οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν διαδικτυακά, θα πρέπει να εγγραφούν στο https://retaste.gr/. Στο συνέδριο πρόκειται να απευθύνουν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Σταμάτης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος.

Το RETASTE διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 με μεγάλη επιτυχία και περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ανοίγοντας τον διάλογο για το τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, και προτείνοντας πρακτικές λύσεις για τη διαχείρισή τους, ξεκινώντας από την παραγωγή στην πηγή. Το Συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καίριες πρωτοβουλίες στο πεδίο, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επιζητούν να αντιμετωπίσουν στην πράξη το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Με την αλυσίδα της σπατάλης τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το RETASTE εστιάζει τις προσπάθειές του:

· στην παρουσίαση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,

· στον διάλογο για καινοτόμες λύσεις μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων (π.χ. ως συστατικά ζωοτροφών), ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.

Ταυτόχρονα με το Συνέδριο RETASTE, στις 21 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Smart Innovation Symposium #2 (SIS#2), που έχει ως αποκλειστικό στόχο να προωθήσει το ερευνητικό αντικείμενο και τις δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την υλοποίηση έργων σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το SIS υλοποιείται επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου RETASTE 2022 και του SIS#2 υλοποιείται με την υποστήριξη της Ομάδας Σύμπραξις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............