Ο Αδάμαντας ή Αδάμας ο κύριος λιμένας της Μήλου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Οκτωβρίου 2022

Ο Αδάμαντας ή Αδάμας ο κύριος λιμένας της Μήλου

 Ο Αδάμαντας ή Αδάμας είναι το επίνειο και ο κύριος λιμένας της Μήλου, του Νομού Κυκλάδων, με πληθυσμό 1.347 κατοίκων κατά την απογραφή του 2011. Είναι έδρα ομώνυμης δημοτικής κοινότητας.


Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του κόλπου της Μήλου. Ο οικισμός δημιουργήθηκε το 1831 από Κρητικούς πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά από ψήφισμα της κυβέρνησης Καποδίστρια. Οι δε σημερινοί απόγονοι εκείνων ονομάζονται "Μηλοκρητικοί".

Στους πρόποδες του λόφου, στην παραλία του Αδάμαντα, υπάρχει θερμή πηγή. Ο χώρος είναι κλειστός (δε λειτουργεί), αλλά υπάρχει πινακίδα που δηλώνει ότι εκεί υπάρχουν θερμά λουτρά.


Στη παραλία του Αδάμαντα και σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων από τα οποία και συμπεραίνεται ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίσθηκε λόγω καθίζησης του εδάφους







Σημειώνεται ότι κοντά τον Αδάμαντα υπάρχει στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου υπενθυμίζοντας ότι ο Αδάμαντας ήταν τότε το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Ακόμη και σήμερα, μια φορά το χρόνο καταπλέει πολεμικό πλοίο του Γαλλικού στόλου για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους νεκρούς.


Κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1945) καταγράφηκαν 50 θάνατοι κατοίκων από την πείνα και τους βομβαρδισμούς.


Ο Αδάμαντας, το λιμάνι της Μήλου, είναι κτισμένος στην ασφαλή αγκαλιά ενός όρμου και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Είναι κτισμένο με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. 





Ο Αδάμαντας είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Γύρω από το λιμάνι και στο χωριό θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες και μπαράκια. 


Επίσης, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες του νησιού έχουν την έδρα τους στον Αδάμαντα. Οι παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε από τον Αδάμαντα είναι η Λαγκάδα και η παραλία του Παπικινού, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. 




Πρόκειται για δυο υπέροχες αμμουδιές με καταγάλανα νερά. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού. Στα αριστερά του λιμανιού θα βρείτε το πάρκινγκ και έπειτα τη συνοικία της Λαγκάδας με την ομώνυμη παραλία, ενώ στα δεξιά του λιμανιού εκτείνεται ο κεντρικός παραθαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα συναντήσετε τη στάση των λεωφορείων, καθώς και τα ταξί. 



Στη μία πλευρά του παραθαλάσσιου αυτού δρόμου υπάρχει εκτεταμένο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά μαγαζάκια, καθώς και τα δημοτικά Ιαματικά Λουτρά του Λάκκου, ενώ στην αριστερή πλευρά του βρίσκονται οι σχετικά νέες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό λιμάνι, καθιστούν τον Αδάμαντα κατάλληλο για yachting. 



Από εκεί επίσης ξεκινάνε και οι εκδρομές με σκάφη και περιηγητικά ιστιοπλοϊκά για τις δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού και για τον γύρο της Μήλου και της Κιμώλου.) Οι αποστάσεις στη Μήλο είναι πολύ μικρές, η μεγαλύτερη διαδρομή δεν ξεπερνάει τα σαράντα λεπτά και επιλέγοντας κάποιος τον Αδάμαντα για τη διαμονή του βρίσκεται στο κέντρο του νησιού με όλες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............