Πλήθος κόσμου στη «12η Γιορτή Πίτας» στην Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Αυγούστου 2022

Πλήθος κόσμου στη «12η Γιορτή Πίτας» στην Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου

 Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «12η Γιορτή Πίτας» το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην Επισκοπή καθώς η προσέλευση του κόσμου που αγκάλιασε και αυτή την εκδήλωση από τα «Καλοκαιρινά Ραντεβού 2022» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ), ήταν μαζική.


Κάτοικοι και επισκέπτες για ακόμη μια χρονιά γέμισαν την πλατεία και απόλαυσαν την άρτια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Επισκοπής «Η ΕΡΓΑΝΗ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής, τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Επισκοπής και με τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου.

Η εκκίνηση της μεγάλης γιορτής έγινε από τον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Μηνά, όπου οι νοικοκυρές του χωριού υποδέχτηκαν τον κόσμο που κατέφθανε, μοιράζοντας μαζί τους τη τέχνη του πλεξίματος και του κεντήματος και ανταλλάσσοντας απόψεις για τις δημιουργίες τους.

Στη συνέχεια της περιήγησής τους οι επισκέπτες στα σοκάκια του χωριού συνάντησαν τις γειτόνισσες να βεγγερίζουν έξω από τα σπίτια τους, να τους υποδέχονται και να τους προσφέρουν "το βρισκούμενο", με γέλια και πειράγματα να κυριαρχούν.

Στο πέρασμά τους "οι καλεσμένοι" από το Μουσείο με τον πλάτανο, ταξίδεψαν σε άλλη εποχή, με μανάδες και κόρες να υφαίνουν για να στολίσουν το σπιτικό τους αλλά και να ετοιμάσουν την προίκα της νύφης. Στη συνέχεια η νύφη κερνάει τα καλοψίκια, όταν έρθει η ώρα η καλή και φτάσει στο σπίτι το ψίκι για να πάρει τα προικιά. Αυτά τα ζύμωναν οι νοικοκυρές του χωριού, ενώ λίγο παρακάτω κέρασαν όλους τηγανόπιτες, όπως και μουσταλευριά και σταφίδες από το χωριό.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια, τραγούδησαν με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από νέους της ευρύτερης περιοχής και η βραδιά ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι με το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών «Ίσταμνος».

«Όλη η Επισκοπή στολίστηκε από άκρη σε άκρη για να καλωσορίσει τους επισκέπτες της, σε μια γιορτή αλλοτινής εποχής, με καντάδες, κεράσματα, μυρωδιές, κεντήματα, μαντινάδες και, φυσικά, κρητικό γλέντι. Αυτή η εκδήλωση ταξίδεψε όσους συμμετείχαν σε μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γυναικών Επισκοπής «Η ΕΡΓΑΝΗ» και την πρόεδρό του Σεβαστή Κρασανάκη για τη συνεργασία, όπως βέβαια και τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Επισκοπής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής, που ήταν συνοδοιπόροι μας στην διοργάνωση αυτή, στο ταξίδι αυτό και μας ξύπνησαν γλυκές και αλμυρές αναμνήσεις από την εποχή των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Εμείς με τη σειρά μας, μαζί με το Δήμαρχο Γιάννη Σέγκο, συνεχίζουμε δυναμικά τα «Καλοκαιρινά Ραντεβού στο Δήμο Χερσονήσου» και στηρίζουμε φορείς και συλλόγους του τόπου μας που πρωτοστατούν σε δράσεις παράδοσης και πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Χ., Γιάννης Μηλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............