Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στη Συκιά Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιουλίου 2022

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στη Συκιά Σητείας.

 Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου 2022 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Συκιάς Σητείας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος κατά την τάξη ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε κατάλληλα στο εκκλησίασμα.


Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ένθεη βιοτή και τον πυρφόρο ζήλο του μεγάλου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος διακρίθηκε για την πίστη του στον Θεό των Πατέρων και τον έλεγχο που άσκησε στην κοσμική εξουσία στα πρόσωπα του βασιλιά Αχαάβ και της βασίλισσας Ιεζάβελ, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για την ίδια του τη ζωή.


 Μνημόνευσε ιδιαίτερα τα θαυμαστά περιστατικά  που αναφέρονται στα Αναγνώσματα της εορτής: την προσευχή του που κράτησε για τριάμισυ χρόνια κλειστούς τους ουρανούς για τις αμαρτίες του λαού και με δική προσευχή ο Θεός έβρεξε και πάλι· την παραμονή του κοντά στη πτωχή χήρα και την διατροφή τους με θεϊκή παρέμβαση· την ανάσταση του νεκρού γιου της, την διατροφή του από τον απεσταλμένο από τον Θεό κόρακα, όταν τον κυνηγούσαν για να τον θανατώσουν οι άνθρωποι της Ιεζάβελ· την εξόντωση των ψευδοπροφητών του θεού Βάαλ, μετά από τον θαυμαστό τρόπο προσφοράς της θυσίας, η οποία έγινε ευπρόσδεκτή από τον Θεό του Ισραήλ· το όραμα για να μεταβεί στο όρος Χωρήβ, όπου ο Μωυσής είχε δει την φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, και ο Προφήτης άκουσε την φωνή του ίδιου του Θεού, και τέλος στη θαυμαστή ανάληψή του στους ουρανούς πάνω σε πυρφόρο άρμα. 


Τέλος, ο Σεβ. ευχήθηκε ο Προφήτης Ηλίας να μας ενισχύει με τον ζήλο του στην αληθινή πίστη στον εν Τριάδι Θεό και με τις πρεσβείες να μας βοηθάει να ανεβαίνουμε πνευματικά στους ουρανούς. 

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό του πανηγυρίζοντος ναού έλαβαν μέρος οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, Ηγούμενος της Μονής Καψά Σητείας και Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφ., ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός, ο Εφημέριος Συκιάς π. Ιωάννης Δανδουλάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη, η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πλατανάκη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παπαγιαννάδων κ. Στέφανος Κοντογιαννάκης κ.ά.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............