Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Μονή Κουδουμά - Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιουλίου 2022

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Μονή Κουδουμά - Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε στην ιστορική Μόνη Κουδουμά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμη των Οσίων  κτητόρων της Παρθενίου-Ευμενίου στα αποκαλυπτήρια μνημείο  για τους πατριώτες αγωνιστές της  Ελευθερίας και στην κατάθεση στεφάνων.

Οργανωτής των εκδηλώσεων ήταν η Μονή Κουδουμά, ενώ της Θ. λειτουργίας, και των τελετών που ακολούθησαν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γορτύνης  και Αρκαδίας κκ Μακάριος, συλειτουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κκ Ιακώβου (Αρχιεπισκοπή Καναδά) παρουσία κλήρου, θεσμικών εκπροσώπων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για τους Οσίους κτήτορες και την ιστορικότητα του Μοναστηριού που καταστράφηκε δυο φορές από τους Γερμανούς Ναζί και ήταν χώρος αντίστασης και επικοινωνίας των αγωνιστών της Ελευθερίας (με τα υποβρύχια στον Β´ παγκόσμιο πόλεμο για την Μέση Ανατολή,)μίλησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Μακάριος, ο Ηγούμενος της Μονής Μακάριος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας- Εκπαιδευτικός Ζαχαρίας Καλοχρηστιανάκης. 

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου-στήλης, έγιναν από τον Περιφερειάρχη, όπου αναγράφεται: «Το Μοναστήρι αυτό, κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, λεηλατήθηκε, εκκενώθηκε και πυρπολήθηκε δυο  φορές από τους Ναζιστές Γερμανούς για την βοήθεια του προς τους ντόπιους αγωνιστές της ελευθερία και προς εγκλωβισμένους Άγγλους, Αυστραλούς, και Νεοζηλανδούς. Από το μέρος αυτό κατά τη Γερμανική κατοχή, αντιστασιακοί Κρήτες επικοινωνούσαν με υποβρύχια και άλλα θαλάσσια μέσα, με την Μέση Ανατολή».

Στον χαιρετισμό του ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο και όλους τους παραβρισκόμενους στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Ιδιαιτέρως ο Ηγούμενος ευχαρίστησε, όπως και ο Σεβασμιότατος  τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την διαχρονική στήριξη του στο Μοναστήρι, στις υποδομές του, όπως και για την ανάπλαση της πλατείας στον εξωτερικό χώρο όπου τοποθετήθηκε το μνημείο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια. 

Μάλιστα σε μια συμβολική ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του Περιφερειάρχη του δόθηκαν  ενθυμήματα, όπως ένας χρυσός Σταυρός αντίγραφο του Σταυρού του Αγ Παρθενίου και μια ασημένια κατασκευή που στην βάση της είναι η Κρήτη με την ευλογία του Σταυρού και είναι στεφανωμένη με κλαδιά-φύλα ελιάς που συμβολίζουν, όπως ανέφερε ο κκ Μακάριος την ειρήνη, την αγάπη των Κρητικών, την ενότητα, τον συγκρητισμό που έχει επιτευχθεί και που μεγαλώνει.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο της Μονής και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ,όπως επίσης από καρδιάς ευχαρίστησε και για την τιμητική πρόσκληση, τον Ηγούμενο, λέγοντας: «Να ευχηθώ στον Ηγούμενο και τους Μοναχούς της Μονής, υγεία και μακροημέρευση, για να κρατούν αναμμένη τη λαμπάδα της μνήμης, για να οδηγούν τους προσκυνητές του Κουδουμά στα βήματα που χάραξε ο Ηγούμενος Παρθένιος Χαιρέτης και όλες οι ιστορικές μορφές που πέρασαν από αυτό τον ιερό τόπο. Να διατηρούν ανοιχτό το δρόμο για τη διατήρηση της Ορθόδοξης Παράδοσης και της αγάπης για την πατρίδα για να στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στο μνημείο που αποκαλύπτεται σήμερα γνωρίζοντας πως θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία.»

Από πλευράς Περιφέρειας μαζί με τον Περιφερειάρχη στις εκδηλώσεις μνήμης, ήταν παρόντες οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης και Λάμπρος Καμπουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............