Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στην παγκόσμια έκθεση ναυτικού μοντελισμού - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Ιουλίου 2022

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στην παγκόσμια έκθεση ναυτικού μοντελισμού

 Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης προετοιμάζεται για να συμμετέχει στην  παγκόσμια έκθεση ναυτικού μοντελισμού που θα πραγματοποιηθεί 15-18 Σεπτεμβρίου στο Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου.


Αποτελεί, ένα ιδιαίτερο και πολύ δημιουργικό κομμάτι του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Για τους εμπνευστές του, την δική τους γωνιά που συνδέει την αγάπη τους για το ναυτικό και τη θάλασσα, την ιστορία και την δημιουργική διάθεση.

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ , βρέθηκε στο εργαστήρι όπου πραγματικοί μάστορες δημιουργούν μικρά, πιστά αντίγραφα πολεμικών πλοίων, με την παραμικρή λεπτομέρεια. Ένα «καρνάγιο», που όποιος το επισκέπτεται μένει εντυπωσιασμένος.

Μάστορες, μια ομάδα συνταξιούχων του Πολεμικού Ναυτικού και φίλων της θάλασσας που σχεδιάζει και υλοποιεί μοντέλα πλοίων. Μια ομάδα μοντελιστών που κατασκευάζει με μεράκι χειροποίητα έργα τέχνης .

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχος Ε.Α Μανώλης Πετράκης «για την δημιουργία των μοντέλων χρησιμοποιούμε ειδικά υλικά. Καταφέρνουμε να αποτυπώσουμε σε πιστότητα κατά 99,9% πλοία σε μεγάλη κλίμακα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. 

Ξεκινάμε από τα σχέδια τα οποία μελετάμε με μεγάλη προσοχή. Στη συνέχεια αποφασίζουμε για το μοντέλο που θέλουμε να κατασκευάσουμε. Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και σιγά – σιγά αρχίζει το “χτίσιμο”. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια»

Στο καρνάγιο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης έχουν κατασκευασθεί περισσότερα από 20 πρότυπα μοντέλα πλοίων, ενώ στο Μουσείο υπάρχουν και κάποια που ειχε κατασκευάσει στο σπίτι του ο Στέλιος Φαλιέρος πρώην διευθυντής του Μουσείου,  μέλος της ομάδας των μοντελιστών – εθελοντών και εμπνευστής της ιδέας για να λειτουργήσει στο Ναυτικό Μουσείο το ιδιαίτερο αυτό εργαστήριο.



Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την ταλαιπωρία με την πανδημία, στο εργαστήριο – καρνάγιο κατασκευάσθηκαν το «Βασίλισσα Όλγα», ένα ιστορικό πλοίο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η πυραυλάκατος «Πήγασος» και το τορπιλοβόλο 11, πλοίο του 1911.

Η ομάδα των μοντελιστών

Την ομάδα των μοντελιστών αποτελούν οι Στέλιος Φαλιέρος , Μανώλης Τρουλινός, Νίκος Μπινάκης , Παναγιώτης Καραμποριώτης, ενώ στην ομάδα πριν από την πανδημία ανήκε και ο Σπύρος Κάραλης.

«Θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αν είχαμε παραπάνω κόσμο και νεώτερους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετράκης.

Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση 

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης προετοιμάζεται για να συμμετέχει στην παγκόσμια έκθεση ναυτικού μοντελισμού που θα πραγματοποιηθεί 15-18 Σεπτεμβρίου στο Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου.

Εκεί θα εκτεθούν δύο μοντέλα, το τορπιλοβόλο 11 που πρόσφατα κατασκευάσθηκε στο Μουσείο και το ομοίωμα του Μινωικού πλοίου.

Παράλληλα θα εκδοθεί φυλλάδιο στα ελληνικά και αγγλικά.

Στην έκθεση του Αμβούργου θα συμμετέχουν 40 χώρες με 60 εκθέτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............