Εγκαινιάστηκε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της MINOAN ENERGY παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και θεσμικών εκπροσώπων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Ιουνίου 2022

Εγκαινιάστηκε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της MINOAN ENERGY παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και θεσμικών εκπροσώπων

 Τα εγκαίνια του πρώτου έργου εικονικού συμψηφισμού της MINΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, το οποίο έχει ήδη διασυνδεθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και λειτουργεί προσφέροντας ρεύμα ισχύος 405 kW στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και στα εκατοντάδες μέλη της, πραγματοποιήθηκαν στο Αρκαλοχώρι.


 Η εκδήλωση έγινε στην τοποθεσία όπου είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό πάρκο, νότια του οικισμού Αρκαλοχωρίου, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων του τόπου, και πλήθους πολιτών.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Σεβασμιότατο κ.κ. Ανδρέα, ενώ για την πρωτοβουλία που στηρίζει έμπρακτα η Περιφέρεια Κρήτης χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Χάρης Μαμουλάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης. Στην εκδήλωση μίλησαν, καλωσορίζοντας όλους ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και ο Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη καθώς και της Ειδικής Συμβούλου του Περιφερειάρχη Ερμιόνης Γιαλύτη.



 Ο πρόεδρος της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χαράλαμπος Γιαννόπουλος στην ομιλία του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εθελοντές, τα στελέχη των φορέων και τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στο εγχείρημα αυτό, αναφέροντας: «σας ευχαριστώ όχι μόνο ως πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας και ως πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, αλλά και ως απλός πολίτης, για την πρωτοβουλία να διασυνδέσετε το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας με το έργο συμψηφισμού που σήμερα εγκαινιάζουμε, απαλλάσσοντας έτσι τον Έλληνα φορολογούμενο από τη δαπάνη ρευματοδότησης ενός δημοσίου κτιρίου. Σας ευχαριστώ ακόμα ως Κρητικός, που με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στην ανάπτυξη και την αειφορία του νησιού μας».

Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι «η κοινότητα συνεχίζει με την υλοποίηση του 2ου έργου ενεργειακού συμψηφισμού, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να περάσουν από τη θέση του καταναλωτή στην θέση του αυτοπαραγωγού ενέργειας, εξασφαλίζοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τον ήλιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.  

 

Στ.Αρναουτάκης: Συμμετέχουμε και στηρίζουμε έμπρακτα τις ενεργειακές κοινότητες.

 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση αυτού του κομβικού έργου, που αποτελεί πρωτοπορία ενεργειακή αλλά και θεσμική, ενώ επεσήμανε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης τόνισε: «Παρέχουμε την αμέριστη στήριξή μας στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, υλοποιώντας έμπρακτα την ενεργειακή μετάβαση του νησιού, μέσω απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής και αρωγός, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας της Κρήτης, η οποία πλέον αριθμεί πάνω από 400 μέλη, γεγονός που δείχνει την τάση για ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι οι πολίτες τα πολλαπλά οφέλη».

 Στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην πολύπαθη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και εν μέσω της δυσμενούς συνθήκης που επικρατεί, η Περιφέρεια Κρήτης, ήδη καλύπτει 50 οικογένειες σεισμοπλήκτων με δωρεάν ρεύμα, ενώ ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε χθες, ότι «με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ρεύμα 50 επιπλέον οικογενειών, που έχουν μεταστεγαστεί. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, σε όποιο χώρο και αν έχουν καταλύσει ή φιλοξενούνται».

 Όπως ανέφερε ακόμα: «έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια και θα ξεκινήσει σύντομα η υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης σε πολίτες σε ολόκληρη την Κρήτη, για τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων».

Ο περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε για μία ακόμα φορά πως «ενθαρρύνοντας τέτοιου είδους συλλογικές προσπάθειες, ανοίγει ο δρόμος για τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων του τόπου μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............