Ο ιερός ναός Ανάληψης του Σωτήρα στη περιοχή Ασπροσπηλιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Ιουνίου 2022

Ο ιερός ναός Ανάληψης του Σωτήρα στη περιοχή Ασπροσπηλιά

 photo+(2)


Στη θέση Ασπροπηλιά σε ένα χαμηλό αλλά εξέχοντα λόφο βρίσκεται ο μικρός καμαροσκέπαστος ναός που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρα Χριστού. Ο ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1960-1962, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Μυρσίνης το 1960 (πράξη 5/21-3-60) ικανοποιώντας την παλιά επιθυμία του ιερέα της Μυρσίνης Μιχ. Ζερβάκη. 


photo+(3)

photo+(4)

Το χώρο παραχώρησε η Πιπίνα σύζυγος Γ. Καραγιαννάκη και το σχέδιο εκπόνησε ο μηχανικός Νίκος Βουράκης. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1962. Οι εικόνες που κοσμούν το εσωτερικό είναι έργα του ζωγράφου Σαριδάκη.
Κάθε χρόνο την ημέρα της Αναλήψεως (την Πέμπτη, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα), μετά τη Θ. Λειτουργία γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο προαύλιο του ναού με βιολιά, χορούς και φαγητό.

photo+(5)

Στην Ασπροπηλιά, πολύ πριν φτιαχτεί ο ναός, υπήρχαν μερικά σπίτια - μετόχια που είναι και σήμερα ορατά γύρω από το λόφο. Σε αυτά φαίνεται πως ζούσαν απομονωμένοι οι άνθρωποι που έπασχαν από λοιμώδεις ασθένειες. Για κάποιον από αυτούς είναι γνωστό ότι τάφηκε στο γειτονικό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η τοποθεσία Ασπροπηλιά είναι ακόμα γνωστή για το μινωικό νεκροταφείο που ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1960 φέρνοντας στο φως πλούσια ευρήματα.

photo+(7)


ΠΗΓΗ - http://prosym.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............