Βιβλιοπαρουσίαση: Μάρτυν Μπράουν – Η πολιτική της λήθης. Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα και Μ. Βρετανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Ιουνίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Μάρτυν Μπράουν – Η πολιτική της λήθης. Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα και Μ. Βρετανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 Βιβλιοπαρουσίαση: Μάρτυν Μπράουν – Η πολιτική της λήθης. Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα και Μ. Βρετανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο του Μάρτυν Μπράουν, επίτιμου καθηγητή στο τμήμα Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών του Πανεπιστήμιου του Queensland, με τίτλο «Η πολιτική της λήθης. Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα και Μ. Βρετανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η εκδήλωση θα γίνει στον Χώρο Τέχνης Χανίων (Παπαναστασίου 59, Λενταριανά), την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 7:30 το απόγευμα.



Μιλάνε για το βιβλίο:Μάρτυν Μπράουν,  επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών του Πανεπιστήμιου του Queensland. (Θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την παρουσίαση του βιβλίου).Θεοχάρης Φραγκιουδάκης, συγγραφέας-ιστορικός ερευνητήςΣήφης Μιχελογιάννης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου ΚαζαντζάκηΝίκος Μπλαζάκης, καλλιτέχνηςΧρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς"Ο Μάρτιν Μπράουν (Martyn Brown) είναι επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών, του Πανεπιστήμιου του Queensland. Κατέχει τιμητική έδρα στο Κέντρο Ερευνών και Μελετών της Νέας Ζηλανδίας, στο Πανεπιστήμιο Victoria της Ουέλινγκτον. Η έρευνά του για τη σχέση Νέας Ζηλανδίας-Ελλάδας την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε ώθηση στην ακαδημαϊκή και ερευνητική αρθρογραφία και πολλά δημοφιλή κείμενά του δημοσιεύθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Υπήρξε, επίσης, ερευνητής, συγγραφέας και συμπαραγωγός ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη μαζική πολιτική εξέγερση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του 1944.Ο συγγραφέας πετυχαίνει, μέσα από την πολυετή και αναλυτική έρευνα αναρίθμητων στρατιωτικών και άλλων εγγράφων και ντοκουμέντων, να αποκρυπτογραφήσει την ουσία της σχέσης που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στη Ν. Ζηλανδία και την Ελλάδα. Μας δείχνει τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα ελληνικά και νεοζηλανδικά στρατεύματα σε όλα τα πολεμικά πεδία: Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη, Μέση Ανατολή, Ιταλία, Δεκεμβριανά, Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος.Ο Μάρτυν Μπράουν μας δείχνει πώς η Μάχη της Κρήτης βοήθησε στη δημιουργία της επίσημης εθνικής ιστορικής αφήγησης της Ν. Ζηλανδίας. Αναδεικνύει άγνωστες πλευρές της σχέσης Ελλάδας – Νέας Ζηλανδίας και μπαίνει βαθιά στους αρμούς του χωροχρόνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φέρνει στο φως τις αντιθέσεις στα ανώτερα κλιμάκια των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας για τους χειρισμούς της Μ. Βρετανίας στην ελληνική υπόθεση και δείχνει την απήχηση που είχαν όλα αυτά τα γεγονότα στην ελληνική κοινότητα της Ν. Ζηλανδίας αλλά και στους πολίτες της χώρας.
Το έργο του, επιστημονικά και ιστορικά τεκμηριωμένο, παρέχει στον αναγνώστη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλύσει τα γεγονότα της εποχής από μια διαφορετική οπτική γωνία, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην αναψηλάφηση μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου για την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, μιας περιόδου που δεν πρέπει να χαθεί στο σκοτάδι που επιβάλλει η πολιτική της λήθης", Χρήστος Τσαντής.

Μετάφραση: Μάκης Πέτσας

Σημειώσεις-επιμέλεια: Χρήστος ΤσαντήςΣελίδες 576
Διαστάσεις 14,8 Χ 21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............