Ο μιναρές του τζαμιού Νερατζέ ή Νερατζές - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

05 Απριλίου 2022

Ο μιναρές του τζαμιού Νερατζέ ή Νερατζές

Ο μιναρές του τζαμιού Νερατζέ ή Νερατζές  με δύο εξώστες, ο οποίος είναι ο ψηλότερος στην πόλη. Κατασκευάστηκε το 1890, τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, από τον μηχανικό Γεώργιο Δασκαλάκη.


Το Τζαμί Νερατζέ ή Νερατζές είναι κτίριο το οποίο βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Το κτίριο στο παρελθόν υπήρξε καθολικό μονής του τάγματος των Αυγουστινιανών με το όνομα Σάντα Μαρία. Με την κατάκτηση του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς, η μονή μετατράπηκε σε τζαμί, το οποίο ήταν γνωστό ως το τζαμί του Γαζή Χουσεΐν Πασά ή τζαμί Νερατζέ. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και την αποχώρηση των μουσουλμάνων από την Κρήτη το 1924 το κτίριο μετατράπηκε σε ωδείο.

Το κτίριο έχει ορθογώνιο σχήμα και διαθέτει τρεις ημικυκλικούς θόλους.  Το κτίριο διαθέτει αναγεννησιακά στοιχεία, όπως κυκλικό φεγγίτη και παράθυρα και θύρωμα αναγεννησιακού ρυθμού. Το θύρωμα του ναού αποτελείται από δύο ημικίονες σε κάθε πλευρά με κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα και ξεχωριστό βάθρο για το καθένα, τα οποία υποστηρίζουν θριγκό. 

Πάνω από την πόρτα και κάτω από τον θριγκό υπάρχει τόξο. Στο μέσο του τόξου υπάρχει μεγάλο φουρούσι. Ανάμεσα τους δύο κίονες της κάθε πλευράς έχουν ανοιχθεί ημιελλιπτικές κόγχες. Η σύνθεση θεωρείται ότι βασίζεται στο έργο του Σεμπαστιάνο Σέρλιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............