Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

05 Απριλίου 2022

Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα.

achentrias-11

Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα. είναι ένα άγνωστο φοινικόδασος στα νότια του νομού Ηρακλείου.
 Συνθέτει το δεύτερο φοινικόδασος της Κρήτης μαζί με το πιο γνωστό αυτό του φοινικόδασος του Βάι, 
Συγκεκριμένα βρίσκεται στις νότιες ακτές του Νομού Ηρακλείου, κάτω από το χωριό Αχεντριάς δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, με φόντο το Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα.

1072_10

Οι φοίνικες είναι του είδους Phoenix theophrasti, όπως και στο Βάι. Πιθανότατα το φοινικόδασος δημιουργήθηκε από τους πειρατές οι οποίοι έρχονταν για να προμηθευθούν νερό από την πηγή που υπάρχει εδώ. Έτρωγαν του χουρμάδες που είχαν μαζί τους και πετούσαν τους σπόρους που δημιούργησαν το φοινικόδασος.
Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα έγινε γνωστό από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαγεωργίου και από τότε πολλοί επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου και να απολαύσουν το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα.
Η διαδρομή στα Αστερούσια όρη είναι συναρπαστική και σίγουρα θα δείτε τους γύπες (Gyps fulvus) να πετούν δίπλα σας σαν μικρά αεροπλάνα.

agios_nikitas_palms-4

agios_nikitas_palms-5

 Η Δασική Υπηρεσία έχει περιφράξει ένα μεγάλο μέρος του φοινικοδάσους, προστατεύοντας έτσι τους φοίνικες από τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή και από τους κατοίκους των γύρω χωριών που κάθε χρόνο, παραμονές της Κυριακής των Βαΐων τους έκοβαν για να βγάλουν την "καρδιά" τους και να πάρουν το "βαγί"– όπως το αποκαλούν – και να το πουλήσουν στη συνέχεια στις εκκλησίες, ώστε να φτιάξουν τους σταυρούς που μοιράζουν στους πιστούς ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων. Και από τότε οι φοίνικες έχουν αναζωογονηθεί. Και όλα δείχνουν πως δε θα καταστραφούν και θα παραμείνουν.

img253

a1


Το ιερό προσκύνημα του αγίου Νικήτα στον Αχεντριά αποτελούσε παλαιό ερημητήριο στην περιφέρεια του εν λόγω χωριού, κοντά σε φοινικόδασος. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό, ο οποίος, κατά τον Paul Faure, χρονολογείται από το 17ο αιώνα (≈ 1640 μ.Χ.).
Από τον εικονογραφικό διάκοσμο του ναού σώζονται μονάχα μερικές τοιχογραφίες ενώ αριστερά του ιερού Βήματος, σε μικρότερο σπήλαιο που λειτουργεί ως Διακονικό, εκχέεται αγίασμα από σταλακτίτες.
            Ο ιερός αυτός τόπος ήταν ερημητήριο και σκήτη πνευματικής άσκησης κυρίως από τους μοναχούς της Μονής Κουδουμά, οι οποίοι διέμειναν στο ερημητήριο του Αγίου Νικήτα μόνιμα ή κατά περιόδους.
            Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1948 και 1959 ο άγιος Νικήτας λειτούργησε ως Μονή της επισκοπής Αρκαδίας, όπου υπαγόταν εκκλησιαστικά, με ηγούμενο τον Ιερόθεο Κωστομανωλάκη και μικρή αδελφότητα, κατόπιν αποφάσεως του αειμνήστου Επισκόπου Αρκαδίας, -μετέπειτα Μητροπολίτη Κρήτης-, κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη. Στη συνέχεια λειτουργεί ως μονύδριο με ιερομονάχους που διορίζει ο εκάστοτε αρχιερεύς.



http://www.kritionline.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............