«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2022

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δέσμη μέτρων, προς ενίσχυση του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, ζητούν οι επαγγελματίες του ως άνω κλάδου από τους αρμοδίους Υπουργούς. Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο εν λόγω κλάδος έχει πληγεί τόσο από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας όσο και από την αναδουλειά, η οποία κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές αυξήσεις. Επισημαίνουν ότι η ισχύουσα φορολογία παραμένει ανασταλτικός παράγοντας με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο τους. Οι εν λόγω επαγγελματίες καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις τους είναι οι κάτωθι:


1) Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων.

2) Επιδότηση αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι νοσούν με Covid-19, για όσες ημέρες χρειαστεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.

3) Εύρεση και αξιοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

4) Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.ά. Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

5) Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. ή άλλους ιδιώτες παρόχους. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, να προβούν στην υιοθέτηση των ως άνω προτάσεων του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και της επιβίωσης του κλάδου τους; Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 3626 Ημερομ. Κατάθεσης: 1/3/2022

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης και για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων που αντιμετωπίζει στοχευμένα το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στήριξε τον επιχειρηματικό κόσμο με παροχή επιδοτούμενων δανείων και εγγυήσεων, την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, με κάλυψη των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, με επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την οικονομική κρίση ως επακόλουθο της πανδημίας. Ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας συνδρομής στα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας προήλθε από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιπροσθέτως, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το σύνολο των Περιφερειών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ενεργοποίησαν τη δράση για την παροχή μη επιστρεπτέων κεφαλαίων κίνησης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με άμεσες επιχορηγήσεις για

κεφάλαια κίνησης, έχοντας παράλληλα την έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για υπερδέσμευση των διαθέσιμων πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με ποσό που προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι προσκλήσεις αυτές απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που ανήκαν σε πληττόμενους ΚΑΔ, όπως αυτοί ορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 προβλέπονται πλήθος νέων δράσεων για την επιχειρηματικότητα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (δημόσια δαπάνη). Οι δράσεις θα εξειδικευτούν μετά την έγκριση των νέων Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους αμέσως επόμενους μήνες. Ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εκ των προτέρων αξιολόγηση των απαιτήσεων της αγοράς προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς που χρήζουν στήριξης και να υπάρξει εξειδίκευση στα εργαλεία αυτά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............