Γνωρίστε την πολιτιστική εταιρεία Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2022

Γνωρίστε την πολιτιστική εταιρεία Κρήτης

 Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2002 . Σύμφωνα με τις καταστατικές της αρχές οι γενικοί τομείς δράσης της είναι:


logo-light

Η με κάθε νόμιμο τρόπο και μορφή καλλιέργεια και προώθηση πολιτισμικών, επιμορφωτικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
H ανάπτυξη Κέντρου Ανάπτυξης και Προώθησης του Αγροτοτουρισμού, καθώς και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, της Κρητικής Διατροφής, της τοπικής ιστορίας, της παράδοσης, με το διακριτικό τίτλο «ΓΑΙΟΠΥΞΙΔΑ».
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης από την δημιουργία της στηρίζει τη μουσική, το βιβλίο και γενικότερα τον πολιτισμό είτε διοργανώνοντας είτε υποστηρίζοντας σχετικές εκδηλώσεις (συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, φεστιβάλ, κτλ).

Όσον αφορά την εκδοτική μας δραστηριότητα στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να βρείτε τα

«Μικρές Ιστορίες» του Νίκου Χατζηιωάννου
«Η Μουσική Παράδοση Της Κισάμου» του Στέλιου Γιακουμάκη
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με τη συνεργασία μιας σειράς ερευνητών και μελετητών της τοπικής ιστορίας προχωράει στην έρευνα και καταγραφή παλιών Χανιώτικων επαγγελμάτων στα πλαίσια μιας δράσης με τον γενικό τίτλο:

«Παραδοσιακά Χανιώτικα Επαγγέλματα.
Μαθαίνουμε την ιστορία, σχεδιάζουμε για το μέλλον»


logocolor


Η δράση περιλαμβάνει εύρεση έντυπου υλικού (διαφημίσεις εποχής, φωτογραφίες, κτλ), προσωπικές μαρτυρίες (ηχητικά ή και κινηματογραφικά με στόχο την καταγραφή και διάσωση των στοιχείων της νεότερης ιστορίας μας. Παράλληλα, προβλέπεται η υλοποίηση έκθεσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων της καταγραφής αυτής με την παράλληλη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού ώστε να γίνει αυτή αντικείμενο επίσκεψης, ενημέρωσης και δράσης των μαθητών των σχολείων των Χανίων.

Ουσιαστικά το σχέδιο αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση πολιτιστικής ανάδειξης η οποία με το δεύτερο σκέλος δράσης της γίνεται και ενέργεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, δημοσιότητας και δικτύωσης Στόχος η συγκρότηση μιας διαρκώς ανανεούμενης βάσης δεδομένων με άξονα τα «Παραδοσιακά Χανιώτικα Επαγγέλματα».



Η Πολιτιστικη Εταιρεια Κρητης εχει την ευθύνη υλοποίησης του υπό διαμόρφωση portal www.chania-info.gr σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ (δράση στα πλαίσια του Leader+). Ένα portal για όποιον θέλει να περιηγηθεί στη Δυτική Κρήτη. Για όποιον θέλει να ανακαλύψει και να γνωρίσει τη φύση, τους ανθρώπους και τα προϊόντα της Δυτικής Κρήτης.

logo_PEK-CINE


Ο κινηματογράφος αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης. Μάλιστα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάπτυξη της ιδέας του παιδαγωγικού κινηματογράφου.

Από την ίδρυση της, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους με στόχο τα Χανιά να είναι μια από τις πρώτες περιφερειακές πόλεις όπου πραγματοποιούνται δυναμικά οι δράσεις του Φεστιβάλ.

Από το Δεκέμβριο του 2001 μέχρι σήμερα περίπου 30000 μαθητές του Νομού Χανίων είδαν τις μέχρι τώρα κινηματογραφικές προτάσεις μας και ακούσαν για το σινεμά. Ενώ αρκετά από τα παιδιά που είδαν τις ταινίες κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους με αποτέλεσμα την έκδοση 3 ειδικών εκδόσεων – αφιερωμάτων σε συνεργασία με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».

Οι εκδόσεις αυτές μοιράστηκαν σε περίπου 10000 αντίτυπα η κάθε μια σε συνεργασία με την εφημερίδα.

Επίσης πραγματοποιήσαμε και ένα 4ημερο αφιερωμένο στο Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2002 στα πλαίσια του καλοκαιρινού προγράμματος το δημοτικού κινηματογράφου «ΚΗΠΟΣ».

Παράλληλα τα τελευταία δυο χρόνια η δράση μας εφαρμόζεται και στα σχολεία των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου με την επόμενη σχολική χρονιά να είναι χρονιά εφαρμογής σε μεγάλη κλίμακα και σε αυτούς τους νομούς.

Επίσης η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης έχει ανάπτυξη συνεργασία με το Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών και παρουσιάζει τις βραβευμένες ταινίες του πανοράματος στα Χανιά.

xoria-big

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ξεκινώντας από την διάθεση δράσης στην ενδοχώρα  του Νομού Χανίων με στόχο την προβολή αυτής αλλά και την προβολή μιας ήπιας ανάπτυξης της περιοχής με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της προχώρησε από το καλοκαίρι του 2007 στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος δράσεων υπό τον τίτλο: «Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά»
Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης προβλέπονται: συναυλίες, εκθέσεις, ημερίδες, αποσπερίδες, συναντήσεις, εκδόσεις κτλ.
Επιδίωξη είναι οι παραπάνω δράσεις να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη διασπορά στην ενδοχώρα του νομού Χανίων.
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω σκέψεις και διαπιστώσεις αποτελούν κοινό τόπο για πολλούς από εμάς οι οποίοι γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, κινούμαστε στα όρια της περιοχής και όχι μόνο. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν μπορεί παρά να αποτελούν πεδίο κοινής δράσης.
Για εμάς αποτελεί στοίχημα αλλά και στόχο, πιστεύουμε εφικτό, η μέγιστη συνάντηση ανθρώπων της περιοχής σε ένα σχέδιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Στόχος η παραπάνω δράση να θεσμοθετηθεί στην περιοχή και κάθε χρόνο ,αλλά και όλο το χρόνο, να δίνει το παρόν, ως δυναμικός θεσμός συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις σε καλούμε να συμμετέχεις, να προτείνεις, να δράσεις μαζί μας. 
Σε καλούμε να συμπορευτούμε για «να κρατήσουμε τα Φώτα του χωριού μας ανοιχτά».

pyxida-big

Η έκδοση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2002 και κυκλοφορεί κάθε μήνα «ελεύθερη» σε 3000 φύλλα. Από την αρχή της έκδοσης γίνεται προσπάθεια να «αγκαλιαστεί» οτιδήποτε ανήσυχο κινείται στους χώρους του ενδιαφέροντος της «Πυξίδας».
Η ύλη κάθε φύλλου «γυρνάει» γύρω από τα Χανιά χωρίς όμως να κλείνει τα μάτια σε οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο.
Ένα δίκτυο περίπου 25 συνεργατών πλουτίζει τις σελίδες της «Πυξίδας» κάθε μήνα με μόνιμες στήλες για: το σινεμά, την οικολογία, το διαδύκτιο, τα ΜΜΕ, την μουσική, το βιβλίο, τους Χανιώτες δημιουργούς κτλ.
Επίσης σε κάθε φύλλο υπάρχουν παρεμβάσεις για σημαντικά τοπικά θέματα αλλά και πλευρές σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων. Τέλος κάθε τεύχος φιλοξενεί μια δισέλιδη συνέντευξη με αφετηρία τα Χανιά και πρόσωπα (λιγότερο ή περισσότερο γνωστά) που μακριά από τα Φώτα της δημοσιότητας έχουν ιδιαίτερη δράση.
Από τον Αύγουστο του 2004 λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία ο διαδυκτιακός τόπος (www.pyxida.gr) της Πυξίδας Της Πόλης.
Περίπου 6 χρόνια μετά την έναρξη κυκλοφορίας της η «Πυξίδα της Πόλης» ανακηρύχθηκε πρώτη στην Ελλάδα Μηνιαία περιφερειακή εφημερίδα στα πλαίσια του διαγωνισμού της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για τα «βραβεία περιφερειακών εφημερίδων 2006 ».
Η διάκριση μεγάλη. Έρχεται ως αναγνώριση μιας 6χρονης επίμονης –συχνά επίπονης – προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που οφείλει το αποτέλεσμα της στους ανθρώπους της.


Κρύα Βρύση Δήμου Κολυμβαρίου Κισσάμου
Τ.Θ. 53
Χανιά, Κρήτη
73131

2821074104

2821036364

6974739122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............