«Αντιδράσεις εν όψει της κατάργησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση σε εσπεριδοπαραγωγικές περιοχές» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιανουαρίου 2022

«Αντιδράσεις εν όψει της κατάργησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση σε εσπεριδοπαραγωγικές περιοχές»

 Σύμφωνα με ενημέρωση εσπεριδοπαραγωγών Λακωνίας, τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί εσπεριδοπαραγωγών της Περιφέρειας Λακωνίας αντιδρούν στην επικείμενη από το 2023 κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. 


Οι εκπρόσωποι των αναφερόμενων συνεταιρισμών εκθειάζουν το όφελος της ύπαρξης της συνδεδεμένης, απαριθμώντας επιχειρήματα, όπως ότι παρέμειναν λειτουργικά τα χυμοποιητήρια διαθέτοντας την πρώτη ύλη, κατόπιν και προγενέστερης επαναφοράς της συνδεδεμένης μετά από κατάργησή της στο παρελθόν. Επιχείρημα εξίσου σημαντικό θεωρείται και η αποτροπή εξαγωγής δεύτερης και τρίτης κατηγορίας νωπών πορτοκαλιών, τα οποία δυνητικά θα οδηγούνταν προς χυμοποίηση στο εξωτερικό. Επιπρόσθετο στοιχείο αναγκαιότητας ισχύος της εν λόγω συνδεδεμένης είναι η καθιέρωση πια ως brand name του ελληνικού πορτοκαλιού στις αγορές της Ε.Ε., δεδομένο που τίθεται πια υπό αμφισβήτηση. 


Συνεπώς, η ενδεχόμενη κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση θα έπληττε τόσο τους παραγωγούς όσο και τους χυμοποιούς, μεταποιητές και εξαγωγείς της χώρας μας. Τέλος, ανάλογες αντιδράσεις επί της επικείμενης εν λόγω κατάργησης της συνδεδεμένης πληροφορούμαστε προκύπτουν σε Άρτα, Αργολίδα και Χανιά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να ανακαλέσετε τυχόν πρόθεσή σας περί της κατάργησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση από το 2023, για να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι εμπλεκόμενες κατηγορίες επαγγελματικών ομάδων από τους παραγωγούς έως τους εξαγωγείς χυμοποιημένου και εμφιαλωμένου πορτοκαλιού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............