Mέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Νεκταρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράπετρας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Νοεμβρίου 2021

Mέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Νεκταρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράπετρας.

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στον φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης στην περιοχή «Καλλιθέα» της πόλεως της Ιεράπετρας. 


Στην Ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο από τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, που κόμισε ο Σεβασμιώτατος από το Επισκοπείο, και το οποίο, όπως είπε στην ομιλία του, είχε δοθεί ως ευλογία από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρό Ιερόθεο προς τον μακαριστό Γέροντα και Προκάτοχό του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο. 

Στην συγκινητική ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του νεοφανούς αγίου, του αγίου του 20ού αιώνα, του ανθρώπου του Θεού, από τη Συληβρία της Θράκης που γεννήθηκε, την Κων/πολη που σπούδασε, την Αίγυπτο όπου εξελέγη Επίσκοπος Πενταπόλεως, την Εύβοια και την Αττική όπου διακόνησε ως ιεροκήρυκας, τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή που διετέλεσε Διευθυντής και στην Αίγινα στην οποία ίδρυσε τη γυναικεία Μονή της Αγίας Τριάδος.

Όπως σημείωσε ο Σεβ., η Εκκλησία μας είναι εργαστήρι αγίων και ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος ακολούθησε την «στενή πύλη και τεθλιμμένη οδό» που οδηγεί στην όντως ζωή, είναι ο άγιος της συγχώρησης, ο άγιος της ταπείνωσης και ο άγιος της αγάπης, καθώς αντιμετώπισε με ανεξικακία και συγχωρητικότητα και περισσή ταπείνωση και προσευχή αυτούς που τον συκοφάντησαν αφού έγινε Επίσκοπος, αλλά και στο μοναστήρι που ίδρυσε στην Αίγινα. Επίσης επεσήμανε ότι πρώτος εκείνος εφάρμοζε αυτά που κήρυττε. Επίσης, σημείωσε ότι όλοι αναγνώριζαν τις αρετές και τα χαρίσματά του και αναφέρθηκε στα απομνημονεύματα του μακαριστού Επισκόπου Ιεράς και Σητείας Αμβροσίου, που νωρίτερα είχε υπηρετήσει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο οποίος γράφει ότι στεναχωρέθηκε που δεν εξελέγη εκείνος Επίσκοπος Πενταπόλεως αλλά παράλληλα εκθειάζει την προσωπικότητα και τα χαρίσματα του εκλεγέντος αγίου Νεκταρίου.

Επίσης, ο κ. Κύριλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θεολογικά συγγράμματα και το παιδαγωγικό έργο του αγίου των εσχάτων καιρών, αλλά και στα θαύματα που επιτελεί μετά την κοίμησή του στο Αρετέειο Νοσοκομείο και μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, κάλεσε το εκκλησίασμα όλοι να παρακαλέσουμε τον άγιο να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό να μας ενισχύει σε καιρό πανδημίας και να δοξάζουμε τον Θεό που ακόμα και στους έσχατους καιρούς αναδεικνύει τέτοιους αγίους, να του ζητούμε να μας ελεήσει «όποτε θέλει, εάν θέλει και όσο θέλει» και να μην έχουμε μια μαγική αντίληψη για την Εκκλησία και τη χάρη του Θεού.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας, και παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Αγγελάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............