Ανοικτή συζήτηση με θέμα: "ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ" - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Νοεμβρίου 2021

Ανοικτή συζήτηση με θέμα: "ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ"

 Το ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 6.30 μ.μ. στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ο ιστότοπος Ρωγμές https://rogmeshra.blogspot.com/ και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συνδιοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με θέμα:

"ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ"


Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου "Το πολιτικό Κόμμα" συζητούν ο συγγραφέας και ο ομότιμος καθηγητής τμήματος κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο Το Πολιτικό κόμμα γράφτηκε σε μια χρονική συγκυρία αναντίρρητης απαξίωσης του κομματικού φαινομένου και του πολιτικού προσωπικού και διάρρηξης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτική εξουσία. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, ο συγγραφέας του, Κώστας Ελευθερίου, και ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Μ. Σπουρδαλάκης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την ύπαρξη και τη δράση των κομμάτων ως αναγκαίο συστατικό της σύγχρονης δημοκρατίας, θέτοντας το ερώτημα εάν, γιατί, αλλά και τι είδους κόμματα μπορεί τελικά να χρειαζόμαστε.

Μπορούν τα κόμματα να καταστούν και πάλι ελκυστικά, αποκαθιστώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εμπλοκή της κοινωνίας στις κομματικές διαδικασίες αλλά και η δυνατότητα των κομμάτων να εκπροσωπούν και να εκφράζουν με συνέπεια ορισμένη κοινωνική συμμαχία; (Πρέπει να) είναι τα –αριστερά ιδίως– κόμματα μηχανισμοί διεκδίκησης της εξουσίας και, αν ναι, τι είδους καθήκοντα επάγεται αυτή τους η ιδιότητα; Γιατί η μαζικότητα της κομματικής βάσης είναι τόσο καθοριστική, ιδίως για ένα κόμμα που ασκεί την εξουσία, αλλά και για την ίδια εντέλει τη δημοκρατική λειτουργία; Για ποιον λόγο οφείλουν τα κόμματα να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των μελών τους στις εσωκομματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πώς μπορεί αυτή να κατοχυρωθεί; Σχετίζεται η εσωκομματική λειτουργία με το πώς λειτουργεί εν γένει η δημοκρατία; Τι επιπτώσεις έχει η –πανευρωπαϊκή τάση– προσωποποίησης και προεδροποίησης των κομμάτων; Γιατί είναι σημαντικό να αλληλεπιδρά η κομματική βάση με την κομματική ηγεσία και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Χρειάζεται να μεριμνούν τα κόμματα για την πολιτικοϊδεολογική κατάρτιση του οργανωμένου πυρήνα τους και πώς μπορούν, αντίστροφα, τα ίδια να ωφεληθούν από τη συλλογική διάνοια των μελών τους;

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα ερωτήματα γύρω από τα οποία θα κινηθεί η συζήτηση.

Ηράκλειο 09 Νοεμβρίου 2021

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι συμμετέχουσες, συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης για τους τελευταίους έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............