Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας εις βάρος των γυναικών - Με επιτυχία οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου στη Λότζια - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Νοεμβρίου 2021

Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας εις βάρος των γυναικών - Με επιτυχία οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου στη Λότζια

 

Με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση εκ μέρους του κοινού, πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου στο αίθριο της Λότζια οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.


Οι δράσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της 16ήμερης Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα.Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από την Ορχήστρα Κρουστών Δρόμου, οι «ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΟΙ». Ακολούθησαν σύντομες ενημερωτικές ομιλίες από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου, σχετικά με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Ηράκλειο.Από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών μίλησαν η κα Γεωργία Τσαφή, Κοινωνική Λειτουργός, Μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου του Ξενώνα, με τίτλο εισήγησης «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου: Δομή Υποστήριξης Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας και Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων».

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο συμμετείχε η κα Έλενα Κονιδάκη, Νομικός του Κέντρου, με τίτλο εισήγησης: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου: σκοπός και υπηρεσίες».

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν μουσικο-κινητικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Τριών Βαγιών και Ν. Αλικαρνασσού και τη Σχολή Χορού Ηρακλείου «Cadance».

Συγκεκριμένα, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Τριών Βαγιών, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Του άντρα του πολλά βαρύ». Από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, μαθητές/τριες του Λυκείου παρουσιάστηκε το χορευτικό δρώμενο «Μη μ’ αγγίζεις»,

βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι από το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα», σε διασκευή της Άννας Μαρίας Ντεληγιώργη. Μαθητές/τριες του Γυμνασίου παρουσίασαν το Μουσικο-θεατρικό Δρώμενο «Σπάσε τη σιωπή- Μίλα».

Επίσης, από η Σχολή Χορού Ηρακλείου «Cadance» παρουσιάστηκε το χορευτικό δρώμενο «Bullying-Κακοποίηση».

Τέλος, από το ΚΔΑΠ Ν. Αλικαρνασσού υλοποιήθηκε η Επιτελεστική Δράση, με θέμα "ΥΠΟΓΡΑΦΩ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ". Το κλείσιμο της εκδήλωσης έκαναν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Ν. Αλικαρνασσού, με τη συμβολική υπογραφή άρθρων της «Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της «Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών»,

Επίσης, τα στελέχη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών διαμοίρασαν στο κοινό ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Τα παιδιά, οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στις δράσεις, αλλά και όλες και όλοι όσοι τις παρακολούθησαν, φώναξαν τέλος στη βία και έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, των διακρίσεων και της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Οι αξίες της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού θα πρέπει να διδάσκονται από την παιδική ηλικία και όλοι εμείς με τις στάσεις και τις συμπεριφορές μας μπορούμε να αποτελέσουμε πρότυπα για τα παιδιά μας, ώστε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία μηδενικής ανοχής στη βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη τόνισε από την πλευρά της: «Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των παιδιών, των νέων ανθρώπων στις δράσεις για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας. Η εκπαίδευση, η διαρκής ενημέρωση στο σχολείο, στους γονείς, σε όλους, καθώς και η ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει η κοινωνική μεταστροφή που θα καθιστά μη ανεκτή οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας.

Το μήνυμα μικρών και μεγάλων ήταν δυνατό και ξεκάθαρο : Σταματάμε τη βία, τώρα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............