Για τη ζωή, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της Μαρίκας Μητσοτάκη μίλησαν το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη, σε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Facebook, η κόρη της και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η διευθύντρια του «Sylvia Ioannou Foundation» Άρτεμις Σκούταρη, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο σεφ Άκης Πετρετζίκης και ο Θάνος Ψυχογιός εκ μέρους των εκδόσεων Ψυχογιός, που έχουν επιμεληθεί το βιβλίο της «Συνταγές με ιστορία». Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος ο Αντώνης Σρόιτερ.
Η Μαρίκα Μητσοτάκη μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Πρόκειται για αναμνήσεις και εικόνες από μια έντονη ζωή άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
«Η Μαρίκα μαγείρευε με μεράκι, αγάπη και πάθος, ενώνοντας στο τραπέζι όλη την οικογένεια», είπε ο Θ. Ψυχογιός, προσθέτοντας πως η μακρόχρονη αναπηρία της αντί να την αποθαρρύνει την έκανε πιο αποφασιστική. «Είναι δύσκολο και μοιάζει κάπως άτοπο να μιλήσεις για την πολύ οικεία σχέση με τη μάνα σου», παρατήρησε η Ντ. Μπακογιάννη.
«Όλοι πάντως τη θυμούνται για τον δυναμικό χαρακτήρα και τη μεγάλη καρδιά της». Ήταν κόρη μεγαλοαστικής υποοικογένειας και τα είχε όλα μπροστά της όταν τη βρήκε η πολιομυελίτιδα. «Της είπαν να μην περπατήσει και περπάτησε», συνέχισε η Ντ. Μπακογιάννη, «της είπαν να μην κάνει παιδιά και έκανε τέσσερα. Υπήρξε πάντοτε γενναία και αποφασιστική. Κέρδισε όλους τους Κρητικούς, που έσπευσαν να την κάνουν δική τους. Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο.
Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους. Έστησε τις βάσεις για την οργάνωση γυναικών της ΝΔ και ο κόσμος την αγάπησε βαθιά γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της, σταθερά προοδευτική και ανυποχώρητα φιλελεύθερη, η πραγματική δύναμη πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».
«Οι δυσκολίες της την έσπρωξαν να χειραφετηθεί και να αυτοσχεδιάσει», υπογράμμισε η Άρτεμις Σκούταρη. «Μεσογειακή γυναίκα, η Μαρίκα εξέφρασε με το φαγητό τη χαρά και την αισιοδοξία της, παρά τις κινητικές της δυσκολίες. Μπορεί να λύγισε, αλλά ξανασηκώθηκε. Δήλωσε ευθαρσώς ότι είχε καρκίνο, παροτρύνοντας τις γυναίκες να κάνουν την ετήσια προληπτική εξέτασή τους και το όραμά της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ατόμων με αναπηρία παρέμεινε μέχρι το τέλος μολονότι δεν εκπληρώθηκε. Απομένει σε μας να το κάνουμε ως ύστατο φόρο τιμής».
«Η Μαρίκα Μητσοτάκη», κατέληξε η Άρτ. Σκούταρη, «μετουσίωσε την αναπηρία της σε δεξιότητα και σε δύναμη, υπερβαίνοντας τις σωματικές της δυσλειτουργίες».
«Με την αλήθεια της η Μαρίκα Μητσοτάκη δημιούργησε τα πάντα», σημείωσε η Κ. Κάπη: «Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη». Η Μαρίκα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένα ζευγάρι που κατάφερε να μείνει ενωμένο και ερωτευμένο όλη του τη ζωή. Για «ξεχωριστό, δοτικό και πληθωρικό άνθρωπο», έκανε λόγο από την πλευρά του ο Άρης Πετρετζίκης.
«Η Μαρίκα είχε τις μαγικές δυνάμεις που έχει ένας μάγειρας ο οποίος ξέρει πώς να ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι του. Οι μεγαλύτερες συναινέσεις, άλλωστε, έχουν γίνει πάνω από ένα τραπέζι. Και η Μαρίκα έδειξε καλύτερα από όλους πως το φαγητό είναι για να θρέψει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου