Οι ΦΣ Αρχιτεκτονικής και ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου, καλούν σε σύσκεψη τους συλλογικούς φορείς της πόλης!! - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Νοεμβρίου 2021

Οι ΦΣ Αρχιτεκτονικής και ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου, καλούν σε σύσκεψη τους συλλογικούς φορείς της πόλης!!

 48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα συνθήματα του τότε, φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Φοιτητές και νεολαία φώναξαν «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ενώ κατάφεραν να εξασφαλίσουν όλες αυτές τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα.

 Η κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι τα προβλήματα που βγάλανε τον λαό στον δρόμο του αγώνα τότε δεν υπάρχουν πλέον και ότι ψωμί παιδεία και ελευθερία σήμερα είναι αυτονόητα, ενώ συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τα λαϊκά στρώματα. Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια εθιμοτυπική μέρα, δεν είναι απλώς μια γιορτή για να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και βασανισμένους αγωνιστές του λαού επί Χούντας. 


Έδωσε ανεξίτηλα χαρακτηριστικά στην λαϊκή μνήμη, εμπνέοντας τους αγώνες μας μέχρι και σήμερα, μέσα από την πάλη για αξιοπρέπεια και ελευθερία, για τα δικαιώματά του λαού. Χρέος της γενιάς μας είναι να διαφυλάξει τη συλλογική μνήμη και τους αγώνες του Νοέμβρη, που μας έμαθε πως ακόμα και οι πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μπορούν να ανατρέπονται. Στη περίοδο που διανύουμε όμως, διακυβεύονται στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες και είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε ενάντια σε όποιον προσπαθεί να άρει αυτά τα κεκτημένα δεκαετιών.

Για την υγεία...

Στο φόντο της πανδημίας, με τον κίνδυνο της πανδημίας να είναι ακόμα υπαρκτός, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας ενώ εξακολουθούν να μην ενισχύουν το ΕΣΥ, σε αντίθεση με την διαρκή ενίσχυση της Αστυνομίας. Στα πανεπιστήμια, τα οποία ήταν κλειστά για 2 χρόνια, όπως και στο Πολυτεχνείο Κρήτης που μετράμε ήδη τα πρώτα κρούσματα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να διεκδικούν από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολές τους. 


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες, για ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών! Έτσι και στα πανεπιστήμια ζητάμε δωρεάν τεστ και ατομικά μέτρα προστασίας για όλους! Διοίκηση, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο, όχι μόνο αδιαφορούν πλήρως για την υγεία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού αγνόησαν επιδεικτικά τα αιτήματα για την πραγματική διασφάλιση της υγείας μας, αλλά να κινούν γη και ουρανό για την ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών.

Η κυβερνητική πολιτική..

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ, η καθημερινότητά και η προοπτική μας βάλλονται από παντού. Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελεί βασική πολιτική με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από την στάση της σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Φάνηκε ξεκάθαρα στην άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι πυροσβέστες, που πάλευαν αβοήθητοι στις φλόγες όλο το καλοκαίρι εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα(!) και οδήγησε σε τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. 


Η κατασταλτική διαχείριση της ΝΔ, με τα τελευταία γεγονότα αλλά και το όργιο της περσινής καταστολής που δεχτήκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις της αστυνομίας, αναδεικνύει στο πλήρες του, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προσπάθεια της να τελειώνει μια και καλή με την παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο αγωνιζόμενος λαός του ‘73. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο τωρινός Υπ. Προστασίας του Πολίτη Θεοδωρικάκος όπου ανακοίνωσε την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου, με στόχο να εμποδίσει την διεξαγωγή τη φετινής 17 Νοέμβρη, προκειμένου αντί το Ιστορικό Κάτω Πολυτεχνείο να είναι ανοιχτό στο λαό, να γίνουμε μάρτυρες για άλλη μια φορά σε εικόνες αστυνομοκρατούμενης πόλης.

..στην εργασία

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης της ΝΔ δεν φαίνεται μόνο στους δρόμους , αλλά και μέσα στις σχολές μας. Η πανδημία έγινε ευκαιρία περνώντας μέτρα σε όλους τους τομείς. Από την συνολική αναδιάταξη στην εκπαίδευση μέχρι τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που τσακίζει λαϊκά κεκτημένα αιώνων και καταργεί το οκτάωρο. Ταυτόχρονα προχωρά στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στο «φακέλωμα» των συνδικαλιστών με τα ηλεκτρονικά μητρώα. 


Επομένως, ανεργία και επισφάλεια περιμένουν το εργασιακό μας μέλλον και ιδίως εκείνο των μηχανικών. Ωστόσο οι φετινές νίκες των εργαζόμενων, τόσο της e-food που εξασφάλισαν συλλογικές συμβάσεις όσο και των λιμενεργατών της COSCO, που μετά το θάνατο του συναδέλφου τους εξανάγκασαν την εταιρία να λάβει μέτρα ασφαλείας, μας δείχνουν πως οι απεργίες και οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν ακόμα να έχουν νίκες.

...στην εκπαίδευση

Ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ, ήταν η ψήφιση του πιο αυταρχικού εκπαιδευτικού νόμου μετά την μεταπολίτευση, του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπει:

ΕΒΕ: Με την πρώτη κιόλας εφαρμογή της ΕΒΕ, φάνηκαν τα καταστροφικά της αποτελέσματα αφήνοντας 40.000 μαθητές και ειδικά αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο βάρος των φροντιστηρίων, εκτός πανεπιστημίων. Το παράδειγμα του ΜΗΧΟΠ με μόνο 28 εισακτέους είναι χαρακτηριστικό όπως και εκείνα των Αρχιτεκτονικών, που οι βάσεις των ειδικών μαθημάτων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, και μάλιστα την στιγμή που τα μαθήματα του σχεδίου δεν διδάσκονται καν στο σχολείο, ενώ μαθητές με 20 και 19 χιλιάδες μόρια δεν πέρασαν στις σχολές της επιλογή τους. Οι καταστροφικές συνέπειες της ΕΒΕ κατέρριψαν από μόνες τους το κυβερνητικό αφήγημα των «αρίστων». Οι σχολές που επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό από την ΕΒΕ, θα έρθουν στο άμεσο μέλλον αντιμέτωπες με συγχωνεύσεις ή/και το κλείσιμο τμημάτων. Κάτι που επηρεάζει άμεσα την επαγγελματική προοπτική και των ήδη φοιτητών και συνεπάγεται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και στα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων.

Διαγραφές: Το φετινό πρώτο έτος είναι το πρώτο που θα έρθει αντιμέτωπο με τις διαγραφές στα ν+ν/2 χρόνια. Το μέτρο αυτό, ένα μέτρο πειθάρχησης των φοιτητών, εντείνει το άγχος και την πίεση αφού η απειλή της διαγραφής θα βρίσκεται στο μυαλό του κάθε φοιτητή από την αρχή των σπουδών του και έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στην καθημερινότητα των φοιτητών όσο φυσικά και στο μέλλον όσων εντέλει θα διαγραφούν. Από τη μια λένε πως οι φοιτητές είναι πολλοί και πως δήθεν κοστίζουν, τη στιγμή που η αναλογία καθηγητών-φοιτητών είναι αρκετή (μάλιστα στα ελληνικά πανεπιστήμια ειναι η μικροτερη συγκριτικά με τα υπολοιπα στην ΕΕ), ενώ ταυτόχρονα, μετά τα ν+2 χρόνια κανένας φοιτητής δε διατηρεί τα ακαδημαϊκα του δικαιώματα έτσι και αλλιώς. Μάλιστα η κυβέρνηση εκβιάζει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων απειλόντας πως δεν εφαρμόσουν την νόμο Κ-Χ, δεν θα χρηματοδοτήσουν τα ιδρυματα, με πολλες πτυχές να έχουν “deadline” μεχρι τον Δεκέμβρη.

Ιδικά στην αρχιτεκτονική το μέτρο αυτό θα το δούμε μπροστά μας, αφού η σχολή μας έχει μέσο όρο αποφοίτησης 7,5 χρόνια ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το επίπεδο δυσκολίας ή πολλοί από εμάς εργαζόμαστε παράλληλα και η απόκτηση πτυχίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι αλλεπάλληλες εργασίες, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο του φοιτητή αρχιτέκτονα, χαρακτηριστικό είναι το παραδείγματα στο το μάθημα της Μανδαλάκη, Αρχιτεκτονική Τεχνολογία, με εβδομαδιαίες εργασίες μετατρέποντας την καθημερινότητα περισσότερο σαν σχολική παρά σαν φοιτητική.

Ελεγχόμενη είσοδος - face control: Πολλά ιδρύματα, με πρωτοπόρο για άλλη μια φορά το Πολυτεχνείο Κρήτης, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την υγεία των φοιτητών, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ελεγχόμενης εισόδου στις εισόδους των ιδρυμάτων, εμπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια συνθήκη face control και άροντας τον ανοιχτό και δημόσιο χώρο του πανεπιστημίου.

Πειθαρχικά-ΟΠΠΙ : Το εντελώς αυταρχικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καταδίκασε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέρνοντας την αναστολή του και μάλιστα 2 φορές, μια στις 15 Απρίλη και μια στις αρχές του Σεπτέμβρη. Μόνος σκοπός της

πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας σε όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Η αστυνομία που θέλουν να βάλουν μέσα στις σχολές μας, είναι η ίδια αστυνομία που δολοφονεί εν ψυχρό άοπλο πολίτη στο Πέραμα. Η κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, του 18χρονου Ρομά ανέδειξε για ακόμη μια φορά και το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης που έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να πράττει κατά το δοκούν και τα στελέχη της, μέσα σε αυτούς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έσπευσαν να υπερασπιστούν τους δολοφόνους. Θέλουν πανεπιστήμια καθαρά από αγώνες και διεκδικήσεις και οι ΟΠΠΙ θα φροντίσουν γι αυτό!

Την ίδια στιγμή, στο Πολυτεχνείο Κρήτης επιχειρήθηκε να γίνει και η πρώτη εφαρμογή του μέτρου των πειθαρχικών. Η μαζική απάντηση όμως από τους φοιτητές και η κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων το απέτρεψαν. Αποκορύφωμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν η παρέμβαση της Υπ. Παιδείας Κεραμέως, καλώντας την Εισαγγελία Χανίων να παρέμβει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, για την δήθεν ομηρία του κοσμήτορα του ΗΜΜΥ, Καρυστινού. Παρακάμπτοντας εντελώς το “αυτοδιοίκητο” του πανεπιστημίου και την ανακοίνωση της πρυτανείας που ουσιαστικά θεωρεί το ζήτημα της εκκίνησης πειθαρχικής δίωξης για «αφισορύπανση» λήξαν, Κεραμέως και Καρυστινός διαστρεβλώνουν εντελώς τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που ζητούν να μην περάσει πειθαρχικό συμφοιτητής τους για την συνδικαλιστική δράση του. Μιλούν περί μειοψηφιών, εξωπανεπιστημιακών και ομηριών, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα επίπλαστο κλίμα ανομίας και εγκληματικότητας μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να στρώσουν το κόκκινο χαλί στην πανεπιστημιακή αστυνομία – ΟΠΠΙ, μέτρο όπου οι φοιτητές κατάφεραν να μπλοκάρουν 2 φορές! Ψάχνουν τους εγκληματίες στους φοιτητές, κάνοντας τους καθηγητές μας δικαστές μας.

Η εκκίνηση πειθαρχικών, αναπόφευκτα αυξάνει την καθηγητική αυθαιρεσία, αφού μάλιστα πειθαρχικό παράπτωμα ορίζεται ακόμα και η αντιγραφή, δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με υψηλά ποσοστά κοψιμάτων σε μαθήματα και υποθέσεις περί «αντιγραφών». Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα παραδείγματα καθηγητών που επιβάλλουν αυθαίρετα και κατά το δοκούν νέες και απαιτητικότερες συνθήκες στην καθημερινότητα των φοιτητών. Παραδείγματα με αυθαιρεσίες από μεριάς καθηγητών, όπως είναι το να μην αφήνουν φοιτητές να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας αν έχει ξεκινήσει το μάθημα, εκφοβίζοντάς τους σαν αυτό να είναι κανονικότητα, διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο πλήρως ασφυκτικό.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ - αγώνας για την Ελευθερία

Σήμερα λοιπόν, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, πιο επίκαιρα από ποτέ μας φωτίζουν το δρόμο! Λαός και φοιτητές φώναξαν για την ελευθερία, και την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρα της εξέγερσης, δώθηκε ενάντια στην αμερικανόδουλη Χούντα και συνεχίζει να είναι επίκαιρος όσο οι κυβερνήσεις επιλέγουν πολιτικές πολέμων που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού, αντιθετος οι πιστοί σύμμαχοι αυτών, είναι εκείνοι που σφάζουν τους λαούς στο βωμό του κέρδους, και μάλιστα από ελληνικές βάσεις, την ίδια ώς που από τα κεφάλια μας, και εδώ στα Χανιά, διαρκώς κάνουν ασκήσεις τα δολοφονικά αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ.

Παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που πέρυσι κήρυξε απαγόρευση συναθροίσεων πανελλαδικά για να μην γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, για να «σβηστεί» η μνήμη και το ουσιαστικό μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη και φέτος κινείται στο ίδιο πλαίσιο, η απάντηση μας θα είναι στο δρόμο! Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει άλλωστε ότι δεν τρομοκρατείται, όσο και αν η ΝΔ προσπαθεί να καταστείλει τους αγώνες μας. Έτσι και φέτος η πορεία της 17 Νοέμβρη θα κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται το λαϊκό και το φοιτητικό κίνημα να το βάλει κάτω, θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε και να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα και τα συμφέροντα μας !

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

● Καμία εφαρμογή του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοΐδη!

● Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!

● Καμία εισαγγελική παρέμβαση στο πολυτεχνείο Κρήτης! Καμία πειθαρχική δίωξη!

● Όχι στις κάμερες, στα face control και τους security!

● Θέλουμε δια ζώσης εκπαίδευση με ΟΛΑ τα υγειονομικά μέτρα προστασίας!

● Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών μας! Καμία σκέψη για νέα εξεταστικά φίλτρα σε μαθήματα μας! Όχι στην διαρκή αύξηση των εργασιών.

● Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους!

● Καμία διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης!

● Να καλυφθούν οι ανάγκες της μέριμνάς (σίτιση, στέγαση, μεταφορές)

● Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

• Συμμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11/11 στις 12:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς

• Καλούμε σε σύσκεψη τους συλλογικούς φορείς της πόλης την Πέμπτη 11/11 στις 15:00 στο ΠΕΦ για την εισαγγελική παρέμβαση στο ΠΚ και εν όψει της πορείας της 17 Νοέμβρη

• Διοργανώνουμε εκδηλώσεις εορτασμού στο ΠΚ την Τρίτη 16/11 σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους

• Κατάληψη σχολής την Τετάρτη 17/11 και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις στο Παπαδοπέτρου σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους

• Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιαμερικανική – αντιιμπεριαλιστική πορεία την Τετάρτη 17/11 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 18:00


Πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ 10/11

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 48 χρόνια από αυτή την ημέρα που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη και αποτελεί ορόσημο του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος! Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης και κατάφερε να σπάσει τη χουντική τρομοκρατία που είχε βάλει τις λαϊκες διεκδικήσεις στο γύψο, κάνοντας ξεκάθαρο πως το λόγο για το μέλλον τους τον έχουν οι λαοί! Παρά τις προσπάθειες να πειστεί ο κόσμος ότι τα προβλήματα που βγάλαν τότε τον λαό στον δρόμο έχουν εξαληφθεί, το σύνθημα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ αποτελούν σημείο αναφοράς και καθοδηγούν τους αγώνες μας μέχρι και σήμερα. Είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, γιατί βλέπουμε να χτυπιούνται αλύπητα κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και η ζωή του λαού και της νεολαίας, γιατί οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και η κρατική καταστολή είναι η απάντηση στους συλλογικούς φορείς που διεκδικούν τα αυτονόητα! Γιατί οι βάσεις των φονιάδων των λαών βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας κι ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την πολιτική που ακολουθείται δεν σταματάει! Για αυτό το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μία γιορτή για να τιμήσουμε τους χιλιάδες βασανισμένους και νεκρούς αγωνιστές του λαού επί χούντας, δεν είναι κάτι εθιμοτυπικό, αλλά είναι μία συνέχεια του αγώνα που δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ο λαός και η νεολαία!

Δύο χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι λογικές υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι τουλάχιστον επικίνδυνες για την υγεία του λαού. Η πολιτική της ολοένα και αυξανόμενης υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που αποτελεί διαχρονική πολιτική, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της λογικής της ατομικής ευθύνης, των τυφλών και οριζόντιων lockdown χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος και η αγνόηση των αιτημάτων των υγειονομικών που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για δημόσιο –δωρεάν και ποιοτικό συστημα υγείας, με προσλήψεις και άνοιγμα νέων ΜΕΘ είναι αυτή που μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, με 6500 κρούσματα και 65 νεκρούς τη μέρα!

Ενώ ο λαός πεθαίνει στις εντατικές η πανδημία στάθηκε ευκαιρία για την κυβέρνηση για να χτυπήσει και τα εργασιακά δικαιώματα. Το βλέπουμε από την κορύφωση της επίθεσης που ασκεί η κυβέρνηση με τον νόμο Χατζηδάκη, που θεσπίζει 10ωρη εργασία, καταργεί στην ουσία την Κυριακάτικη αργία μαζί με τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων! Η κρίση που ανέδειξε ο κορωνοϊός έφερε χιλιάδες απολυμένους/ες και την πληθώρα προβλημάτων που ήδη υπήρχαν και έφερε στην επιφάνεια με αυτή την κρίση «έκτακτης ανάγκης». Σε μία εποχή λοιπόν αυξημένης ανεργίας και επισφάλειας οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δέχονται εξοντωτικά ωράρια για να διατηρήσουν τη δουλειά τους, παίρνοντας σαν αμοιβή ρεπό. Χτυπάνε επίσης το δικαίωμα στην απεργία, με τον χουντονόμο για τις διαδηλώσεις και το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικαλιστών. Τον δρόμο όμως χαράζουν οι εργαζόμενοι της efood και της cosco που με τους αγώνες τους κατάφεραν συλλογικές συμβάσεις και μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα. Η κυβερνητική πολιτική αποτυπώνεται και στην κατάσταση στα Χανιά με την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας που επικρατεί από το ίδρυμα και το υπουργείο παιδείας, με τα απίστευτα υψηλά ενοίκια λόγω του Airbnb και της τουριστικοπίησης να καθιστούν την πόλη κατάλληλη μόνο για τουρίστες και δυσπρόσιτη για τους φοιτητές!

Μεγάλο διακυβευμα για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η συνολική τομή στην εκπαίδευση! Μέσα στην πανδημία και με τις σχολές μας κλειστές η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του αυταρχικότερου νόμου της μεταπολίτευσης, του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη! Μαζί με την επιστροφή μας στις σχολές ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια εφαρμογής κάθε πτυχής του νόμου που προβλέπει ελάχιστη βάση εισαγωγής, πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών και πειθαρχικά! Η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι ασφυκτική τόσο με την επίθεση που δεχόμαστε από τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (Κ-Χ), όσο και ειδικότερα στο ΗΜΜΥ!

ΕΒΕ

Την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ την βιώνουμε από την πρώτη μέρα κιόλας, με τη συνέλευση των καθηγητών του ΗΜΜΥ να ορίζει τον πιο υψηλό συντελεστή ΕΒΕ (1.2) και να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις για την εφαρμογή του νόμου. Τα αποτελέσματα της ΕΒΕ είναι πλέον γνωστά, αφού 40.000 μαθητ(ρι)ες έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας με το βάρος να πέφτει κυρίως σε αυτούς/ες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα φροντιστήρια. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης η ΕΒΕ άφησε το 25% των θέσεων κενές με το ΜΗΧΟΠ να έχει μόλις 20 νέους φοιτητές και το ΜΠΔ να έχει 52 λιγότερους εισακτέους. Μέσα από την ΕΒΕ αποκλείεται η νέα γενιά από την δημόσια εκπαίδευση ενώ τσακίζεται η προοπτική της σπρώχνοντάς τη στην τεχνική εκπαίδευση και σε χειρότερες συνθήκες εργασίας!

ΟΠΠΙ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Η ΝΔ ονειρεύεται αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια! Η εισαγωγή των δυνάμεων καταστολής μέσα στα ιδρύματά μας έρχεται να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, όπου κανείς δεν θα σηκώνει κεφάλι και κάθε συλλογική πρακτική θα καταστέλεται. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι μαζικοί αγώνες τους, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να νικούν! Το φοιτητικό κίνημα και η ακαδημαϊκή κοινότητα στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση των ΟΠΠΙ και μάλιστα 2 φορές. Οι αναδιπλώσεις του υπουργείου δεν θα συνεχίστουν επ΄αόριστον, πράγμα που φαίνεται και από τις κινήσεις της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα. Η εισβολή δυνάμεων καταστολής στη ΣΕΜΦΕ στο ΕΜΠ μετά από εντολή του κοσμήτορα Κουρκουλή επιχειρεί την εμπέδωση την μόνιμης ύπαρξης αστυνομικών δυνάμεων στο άσυλο. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι έλεγχοι, με πρόφαση τα υγειονομικά μέτρα, στις πύλες πολλών ιδρυμάτων πανελλαδικά αλλά και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο νόμος Κ-Χ φέρνει ελεγχόμενη είσοδο, face control, κάμερες και δημιουργεί αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης στο εσωτερικό των σχολών, αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές ως εγκληματίες!

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Βασική πτυχή του νόμου Κ-Χ που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικότερα στο τμήμα μας, είναι η πτυχή των πειθαρχικών διώξεων εις βάρος φοιτητή. Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά καταδίκασαν την αυταρχική στάση των καθηγητών Μπλέτσα, Σαμολαδά και Καρυστινού, και την απειλή με πειθαρχική δίωξη με κατηγορία την «αφισορύπανση». Δεν πέτυχαν βέβαια την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις του Φοιτητικού μας Συλλόγου οδήγησαν στο πάγωμα κάθε σκέψης για πειθαρχικά φοιτητών για πολιτική δράση και στην δημόσια τοποθέτηση της πρυτανείας που ανέφερε πως ο πολιτικός διάλογος μπορεί και πρέπει να γίνεται στα πανεπιστήμια χωρίς τον φόβο πειθαρχικών! Ο κοσμήτορας Καρυστινός, βέβαια, αποφάσισε να ακολουθήσει μία άλλη πορεία και

έβγαλε μαζί με την υπόλοιπη κοσμητεία του τμήματος μία ανακοίνωση γεμάτη διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες που στοχοποιεί ευθέως τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις πολιτικές τους πρακτικές! Έστρωσε το κόκκινο χαλί στα κανάλια και στην κυβέρνηση για να χτίσουν σαθρές αφηγήσεις περί ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια, πάνω και στην οποία πάτησε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως για να επιτεθεί στους συλλόγους μας, καλώντας τον εισαγγελέα Χανίων να παρέμβει στο τμήμα! Αυτή η επίθεση πρόκειται για ξεκάθαρη παρέμβαση του κράτους στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, κάτι που έχει να συμβεί από χούντα! Φαίνεται ξεκάθαρα πως το υπουργείο προσπαθεί τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα και να στρώσει το κατάλληλο έδαφος για την εφαρμογή των πτυχών του νόμου που αφορούν τα μέτρα επιτήρησης και την πανεπιστημιακή αστυνομία!

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ

Το ΗΜΜΥ παίρνει επάξια τον τίτλο μίας από τις πιο εντατικοποιημένες σχολές: με υποχρεωτικά project και εργαστήρια σε κάθε μάθημα, με πολλαπλά εξεταστικά φίλτρα, με αλυσίδες μαθημάτων που πέρυσι αυξήθηκαν, με την εμβόλιμη εξεταστική επί πτυχίω να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, δε θα μπορούσαμε να του δώσουμε οποιονδήποτε άλλο τίτλο! Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τον μέσο όρο αποφοίτησης που είναι τα 8 χρόνια να συμπίπτει με τις διαγραφές φοιτητ(ρι)ών στα ν+3 χρόνια που ήρθε με τον νόμο Κ-Χ κάνει την καθημερινότητα στο ΗΜΜΥ ακόμα πιο ασφυκτική. Το μέτρο των διαγραφών έρχεται να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα μας και να αλλάξει τη φυσιογνωμία του φοιτητή, αφήνοντας μας μηδενικά περιθώρια ενασχόλησης με την κοινωνική και πολιτική ζωή και σπέρνοντας τρόμο για το αν θα καταφέρουμε να τελειώσουμε στην ώρα μας τη σχολή! Για έναν φοιτητή που ξεκινά φέτος τις σπουδές του και ξέρει ότι αν ξεπεράσει τα 8 χρόνια παραμονής στη σχολή θα διαγραφεί και οι κόποι του θα πάνε στα σκουπίδια, το άγχος και η πίεση πολλαπλασιάζονται. Ακόμα, για φοιτητές που αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους οι διαγραφή είναι σχεδόν σίγουρη. Την κατάσταση αυτή έρχονται να κάνουν χειρότερη καθηγητές όπως ο Καρυστινός και η Μανουσάκη, που είναι γνωστοί για τα μαζικά τους κοψίματα (και με τη Μανουσάκη να βάζει περαιτέρω εξεταστικά φίλτρα στο μάθημα της ΜΑΘ101) και θα μπορούν πλέον να καθορίσουν όχι μόνο το πότε αλλά και το αν θα πάρουμε καν πτυχίο!

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΩΝ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι σχολές μας άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν τον Μάρτη του 2020, με τη μάσκα να παρουσιάζεται ως μοναδικό μέτρο προστασίας, την έλλειψη υγειονομικού εξοπλισμου και δωρεάν test, τα λεωφορεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα χωρίς καμία άυξηση δρομολογίων και με τεράστιες ουρές στη λέσχη στο ΜΠΔ που δημιουργούν τρομερό συνωστισμό! Το μόνο «μέτρο προστασίας» που εφάρμοσε η διοίκηση ήταν ο έλεγχος στην πύλες, κάτι που έχει αποδειχθεί πως σε καμία περίπτωση δεν μας προστατεύει, αλλά αντίθετα καταπατά πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου του ΠΚ, υπονομεύει κάθε έννοια ασύλου και στρώνει το κόκκινο χαλί για την επιβολή του μέτρου του face-control του νόμου Κ-Χ! Διαπιστώνουμε πως τελικά κανένα από τα αιτήματα που έβαζαν μπροστά οι φοιτητικοί σύλλογοι για το ομαλό και ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας δεν έχει εισακουστεί, με αποτέλεσμα τώρα να μετράμε και τα πρώτα κρούσματα στην σχολή μας!

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

Τότε πέθαναν εκατοντάδες μαχόμενοι για τις ελευθερίες που τώρα πάνε να μας στερήσουν ξανά! Το ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού μέσα σε 2 μόλις χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ έχει αποφασίσει να επιτεθεί σε κάθε δικαίωμα αντίδρασης, αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της, κάτι που βλέπουμε στα πανεπιστήμια με την προσπάθεια εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των πειθαρχικών, με τον χουντονόμο περιορισμού των διαδηλώσεων, με τον νόμο Χατζηδάκη που προχώρησε ακόμα παραπάνω στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση. Δε μας κάνει καθόλου εντύπωση πως αποτέλεσμα της έντασης της καταστολής, του ελέγχου και της επιτήρησης ήταν η δολοφονία του 18χρονου Ρομ στο Πέραμα! Όλα αυτά πάνε χέρι –χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης στις ζωές και τα δικαιώματα μας, για αυτό χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν συνεχώς την αστυνομία, γιατί βλέπουν την οργή και την αμφισβήτηση για την κυβερνητική πολιτική ολοένα να μεγαλώνει!

Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή!

48 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, πιάνουμε για άλλη μία φορά το νήμα της εξέγερσης και μπαίνουμε στον αγώνα! Δεν υπάρχει, άλλωστε, άλλος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορούμε να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες πέρα από αυτόν την συλλογικής και οργανωμένης πάλης μέσω των φοιτητικών μας συλλόγων! Δε θα τους περάσει! Οι φοιτητές θα νικήσουμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Καμία εφαρμογή του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοΐδη!

· Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!

· Καμία εισαγγελική παρέμβαση στο πολυτεχνείο κρήτης! Καμία πειθαρχική δίωξη!

· Όχι στις κάμερες, στα face control και τους security!

· Θέλουμε δια ζώσης εκπαίδευση με ΟΛΑ τα υγειονομικά μέτρα προστασίας!

· Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών μας! Καμία σκέψη για νέα εξεταστικά φίλτρα σε μαθήματα μας!

· Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11/11 στις 12:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς

· Καλούμε σε σύσκεψη τους συλλογικούς φορείς της πόλης την Πέμπτη 11/11 στις 15:00 στο ΠΕΦ για την εισαγγελική παρέμβαση στο ΠΚ και εν όψει της πορείας της 17 Νοέμβρη

· Διοργανώνουμε εκδηλώσεις εορτασμού στο ΠΚ την Τρίτη 16/11 σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους

· Κατάληψη σχολής την Τετάρτη 17/11 και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις στο Παπαδοπέτρου σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους

· Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιαμερικανική – αντιμπεριαλιστική πορεία την Τετάρτη 17/11 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 18:00

· Κινητοποίηση Δευτέρα 15/11 στις 11:00 στην Μανουσάκη για τα νέα εξεταστικά φίλτρα που έχει θέσει στα ΜΑΘ101!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............