Ελληνοποιήσεις τουρκικών αλιευμάτων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

01 Οκτωβρίου 2021

Ελληνοποιήσεις τουρκικών αλιευμάτων

 Τον Ιανουάριο του 2021 ο κοινοτικός επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, σε απάντηση σχετικής ερωτήσεως Έλληνα Ευρωβουλευτού, απάντησε ότι: «Για τις εισαγωγές των περισσότερων προϊόντων αλιείας απαιτείται πιστοποιητικό αλιευμάτων επικυρωμένο απότο κράτος σημαίας αλιευτικού σκάφους, όπως προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό υπ’ αρ. 1005/2008 (κανονισμός Παράνομης, Λαθραίας, Άναρχης Αλιείας – Π.Λ.Α.). 


Εάν κατά τη διαδικασία αυτή η απάντηση της τρίτης χώρας δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες, τα προϊόντα δύνανται να απορριφθούν. Δυνάμει του κανονισμού Π.Λ.Α., εναπόκειται στα οικεία κράτη μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν τελικές ατομικές αποφάσεις». Όταν συνετάχθη η ανωτέρω απάντηση, ο αρμόδιος Επίτροπος και η Επιτροπή ήδη είχαν γνώση των πρακτικών των τουρκικών σκαφών, τα οποία αλιεύουν σε ελληνικά ύδατα πέριξ των νησιών του Αιγαίου και είχαν προβεί σε καταδίκη αυτών των παρανόμων ενεργειών. Βάση των στοιχείων της Koytali, Eurostat και Turkstartτου, του 2018, η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέας τουρκικών αλιευμάτων της Ε.Ε. Κατά δε το 2017, οι εισαγωγές εκ της γείτονος χώρας ανήλθαν στο ποσόν των 32,1 εκ. € και υπερέβησαν τα 67,1 εκ. €, το 2019 (ΑΑΔΕ, 2019). Κατά τους ειδικούς επί του θέματος, έχει υπολογισθεί ότι, το ήμισυ των τουρκικών αλιευμάτων έχουν αλιευθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθως, εισήχθησαν στην χώρα μας. Το έτος 2020, εισήχθησαν 13.781 τόνοι τουρκικών νωπών ιχθύων, οι οποίοι, εκτελωνιζόμενοι, κυκλοφόρησαν εντός της ελληνικής Επικράτειας και ακολούθως, επαναπροωθήθηκαν ως τουρκικοί ιχθείς σε ευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά, Έλληνες επιχειρηματίες προωθούν τα τουρκικά αλιεύματα σε βάρος των αντίστοιχων ελληνικών, προσπορίζοντας κέρδη. Πλέον αυτών, πωλούνται στην Ευρώπη αδασμολόγητα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τις αντίστροφες εισαγωγές στην Τουρκία. Παραλλήλως, οι ελληνοποιήσεις γίνονται, είτε με την ανάμιξη ελληνικών και τουρκικών αλιευμάτων, είτε με την βάπτιση των τουρκικών σχετικών ως ελληνικών. Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι, με την συνέργεια Ελλήνων επιχειρηματιών και την ανοχή του ελληνικού κράτους, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές διατάξεις της Ε.Ε., χωρίς να ανήκει σε αυτήν, δεν υπόκειται στους ελέγχους και στην τήρηση των πρωτοκόλλων παραγωγής, που ισχύουν για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Τονίζουμε ότι, αυτό γίνεται με την ανοχή της χώρας μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 8764 Ημερομ. Κατάθεσης: 7/9/2021

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα και ποιούς ελέγχους προτίθεσθε να λάβετε για την πιστή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού «Π.Λ.Α. 1005/2008», όσον αφορά στα εισαγόμενα τουρκικά αλιεύματα;

2. Προτίθεσθε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους σε ιχθυοπωλεία και στις κεντρικές αγορές για την αποτροπή περιπτώσεων παρανόμων ελληνοποιήσεων τουρκικών αλιευμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 8764/7.9.2021 ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας, από πλευράς αρμοδιότητάς μας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ.ΣΔΟΕ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει ως αποστολή την αποκάλυψη και την καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, με σκοπό την πρόληψη των σχετικών παραβάσεων και παράνομων πράξεων, καθώς και την προστασία, γενικότερα, των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και εν γένει του κοινωνικού συνόλου.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Γ.Δ. ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής του ν. 4177/2013 (Α΄ 173) και της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (Β΄ 2983). Σύμφωνα δε με τα οριζόμενα στο άρθρο 132 του ν.4512/2018, η Γ.Δ ΣΔΟΕ ανήκει στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες για τον έλεγχο οικονομικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι οικονομικοί φορείς, οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον ή άλλες πτυχές προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, η Γ. Δ. ΣΔΟΕ συμμετέχει στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ν. 4712/2020 - Α΄ 146), η οποία αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό για την προστασία της εσωτερικής αγοράς, που συνίσταται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας, στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, στη δημιουργία υπεραξίας των εμπορικών σημάτων, στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι της Γ.Δ. ΣΔΟΕ διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ελεγκτική εμπειρία και διενεργούν ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου είτε αυτόνομα είτε συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Το ευρύ και σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει το ανωτέρω ελεγκτικό αντικείμενο καθιστά αναγκαία, για την πληρότητα των ελέγχων, τη συνεχή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του

ανθρωπίνου δυναμικού της Γ.Δ. ΣΔΟΕ αναφορικά με κάθε νομοθετική αλλαγή και τροποποίηση που συμπληρώνει και οριοθετεί το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών απέστειλε στις Επιχειρησιακές Δ/νσεις ΣΔΟΕ έγγραφο με επισημάνσεις καθώς και με τις διατάξεις στις οποίες ορίζεται το περιεχόμενο εμπορικών εγγράφων-παραστατικών, για την εμπορία και διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ως ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της αυθεντικότητας και ιχνηλασιμότητας των συναλλαγών και καταπολέμησης του παραεμπορίου και των ελληνοποιήσεων.

Αναφορικά με το θέμα των ελληνοποιήσεων, η Γενική Δ/νση Σ.Δ.Ο.Ε. διενεργεί ελέγχους και ανταποκρίνεται σε αιτήματα συνδρομής και συνεργασίας αρμόδιων φορέων (Ε.Φ.Ε.Τ κ.α.) σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων στη διακίνηση προϊόντων (αγροτικών, κτηνοτροφικών κ.λ.π.) με στόχο την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών αθέμιτων ενεργειών, έκδοση πλαστών και ανειλικρινών εμπορικών εγγράφων, που οδηγούν στην κερδοσκοπία, στο παραεμπόριο και στις ελληνοποιήσεις εισαγωγών, προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικών ερευνών και ελέγχων, η Γ.Δ. ΣΔΟΕ έχει επιτύχει σημαντικό πλήγμα εναντίον των κυκλωμάτων που διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα ως ελληνικά στους καταναλωτές. Ειδικότερα:

Ø σε έρευνα αποθηκευτικού χώρου επιχείρησης χονδρικού εμπορίου αβγών στο νομό Αττικής, εντοπίστηκαν 324.000 αβγά τα οποία είχαν εισαχθεί από την Βουλγαρία. Εκτός από την παράνομη εισαγωγή τους, διαπιστώθηκε θέμα ελληνοποίησης αβγών, αφού εντοπίσθηκε πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών επισήμανσης, ετικετών και υλικών συσκευασίας, καθώς και ενδείξεων ως

«Ελληνικό Προϊόν».

Ø στο πλαίσιο κοινής δράσης έρευνας, μικτό κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., εντόπισε επιχείρηση η οποία κατείχε προϊόντα κρέατος μη ασφαλή (αλλοιωμένα), ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, βάρους επτά (7) τόνων περίπου, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ø υπό το συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, τον Απρίλιο του 2020 διενεργήθηκαν έλεγχοι από την Επιχειρησιακή Δ/νση ΣΔΟΕ Αττικής για διακίνηση αμνοεριφίων χωρίς να διαπιστωθούν παρατυπίες.

Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας, θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών. Επισημαίνεται ότι στον Προγραμματισμό δράσης της Γ.Δ.ΣΔΟΕ για το έτος 2021 περιλαμβάνεται η διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Τέλος, σας αποστέλλουμε συνημμένα το με αριθμ. πρωτ. ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 174496 ΕΞ 2021

ΕΜΠ/13.9.2021 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............