Ανοιχτά Πανιά 2021»: Εργαστήρια Κεραμικής Τέχνης «Η Τέχνη του Πηλού», στο Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος, Βιοτεχνικό Πάρκο - Σούδα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

01 Οκτωβρίου 2021

Ανοιχτά Πανιά 2021»: Εργαστήρια Κεραμικής Τέχνης «Η Τέχνη του Πηλού», στο Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος, Βιοτεχνικό Πάρκο - Σούδα

 Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.


Τα Χανιά τους επόμενους μήνες θα κατακλυστούν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το ΚΑΜ ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Επόμενη δράση:

«H Τέχνη του Πηλού»: Sporros En Terra/Χριστίνα Λαντζάκη

Εργαστήρια Κεραμικής Τέχνης
από 8 έως και 11 Οκτωβρίου 2021

Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος, Βιο.Πα. Σούδα
Ώρες εργαστηρίων: 10:00-15:00 & 16:00-20:00
Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης



Η δράση «Η Τέχνη του Πηλού» θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος στο Βιοτεχνικό Πάρκο, πάνω από την Εθνική στη Σούδα, από τις 8 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2021. Αποσκοπεί στη γνωριμία με την κεραμική τέχνη από την ιστορική, λαογραφική, αλλά και πιο άμεσα, εικαστική και ψυχαγωγική σκοπιά. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν, θα εμπνευστούν, θα δημιουργήσουν και θα χρησιμοποιήσουν το υλικό του πηλού.

 Προκειμένου να καλυφθεί η ποικιλία των προσεγγίσεων, η δράση περιλαμβάνει ένα σύνολο από επιμέρους εργαστήρια.


Συγκεκριμένα, θα λάβουν χώρα έξι αυτοτελή εργαστήρια:


·Εργαστήριο 1 - Κεραμική και Ιστορία

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, 16:00 - 20:00


·Εργαστήριο 2 - Κεραμική και Μουσική

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, 10:00 - 14:00 

·Εργαστήριο 3 - Κεραμική και Μαγειρική

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, 16:00 - 20:00


·Εργαστήριο 4 - Κεραμική και Ψήσιμο

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, 10:00 - 15:00


·Εργαστήριο 5 - Κεραμική και Ψυχή

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, 16:00 - 20:00


·Εργαστήριο 6 - Κεραμική και Ψυχαγωγία

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, 16:00 – 20:00


Απευθύνεται σε:

Ενήλικες, χειροτέχνες, καλλιτέχνες, και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει την κεραμική τέχνη.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα για το κάθε εργαστήριο.


Εργαστήριο 1 - Κεραμική και Ιστορία


Εισαγωγή στην ιστορία της κεραμικής τέχνης στον ελλαδικό χώρο, στο Αιγαίο και ιδίως στην Κρήτη, ταξιδεύοντας από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Στόχος είναι να γνωρίσουμε τη σημασία της κεραμικής στην πορεία της εξέλιξης του πολιτισμού μας. Θα εστιάσουμε στις Μαργαρίτες, ένα ζωντανό κέντρο κεραμικής τέχνης και θα μυηθούμε στις πρακτικές του τόπου αυτού.


Θα μιλήσουμε για τη χρήση διαφόρων ντόπιων γαιών ως κεραμικά σώματα και διακοσμητικά χρώματα και θα δούμε την κατασκευή στάμνας και πτηνόμορφου αγγείου. Έχοντας εμπνευστεί, θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές πηλοπλαστικής και γλυπτικής για να κατασκευάσουμε και διακοσμήσουμε ένα δικό μας πτηνόμορφο κεραμικό σκεύος.

Διδάσκοντες: Γιώργης Δαλαμβέλας (κεραμοποιός) και ομάδα αρχαιολόγων (μέλη  ΣΕΚΑ - Δήμητρα Γούλα,  Δώρα Περράκη, Σόνια Κωσταντινίδου, Αγγελική Τσόπελα)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης: https://form.jotform.com/212715753890057


Εργαστήριο 2 - Κεραμική και Μουσική

Εμπνευσμένοι από κεραμικά μουσικά όργανα, οκαρίνες, τούρτουρα και λαλοβότσαλα θα δούμε και θα κατασκευάσουμε μία κεραμική οκαρίνα και τούρτουρα. Θα ακολουθήσει μάθημα από μουσικό για να γνωρίσουμε τον ήχο της κεραμικής στάμνας και να μάθουμε βασικούς ρυθμούς σε αυτήν.

Διδάσκοντες: Daniel Didier (κεραμοποιός) και Χάρης Μπάκας (μουσικός)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσηςhttps://form.jotform.com/212715483019353

 

Εργαστήριο 3 - Κεραμική και Μαγειρική

Μαθαίνουμε για τη διαδικασία παραγωγής πηλού από ντόπια ακατέργαστα αργιλοχώματα και για βασικά σκεύη μαγειρικής, το πυρομάχι, τη γάστρα, και τη χύτρα. Θα δούμε φάσεις κατασκευής μίας χύτρας.

Ακολούθως, παραδοσιακός μάγειρας θα μας μεταφέρει στην τέχνη της παραδοσιακής κρητικής γαστρονομίας. Με τη χρήση παραδοσιακών κεραμικών σκευών και χρησιμοποιώντας ντόπια αγνά υλικά θα μας μαγειρέψει παραδοσιακά κρητικά φαγητά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αρχαία μαγειρικά κεραμικά σκεύη, πυρομάχι, γάστρα και κεραμικό φουρνάκι σε χρήση και να γευτούν κρητικά εδέσματα.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν και διακοσμούν τη δική τους μικρή κεραμική τρίποδη χύτρα.

Διδάσκοντες: Γκέλη Καλλίνικου (κεραμοποιός) και Στέλιος Τριλυράκης (παραδοσιακός μάγειρας)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης: https://form.jotform.com/212715483019353

 

Εργαστήριο 4 - Κεραμική και Ψήσιμο

Μαθαίνουμε για τη σημασία του ψησίματος στην κεραμική και τους διαφορετικούς τρόπους
ψησίματος. Κατασκευάζουμε συλλογικά ένα χαρτοκάμινο υπό την καθοδήγηση έμπειρου
κεραμοποιού. Διακοσμούμε με οξείδια κεραμικής και άλλα φυσικά υλικά κεραμικές δημιουργίες χειροτεχνών του καλλιτεχνικού χωριού. Βάζουμε τα διακοσμημένα κεραμικά στο χαρτοκάμινο και τα ψήνουμε.

Διδάσκοντες: Γιώργος Κοκοβλής (κεραμοποιός) και Γκέλη Καλλίνικου (κεραμοποιός)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης: https://form.jotform.com/212715800703346

 

Εργαστήριο 5 - Κεραμική και Ψυχή

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι η συναισθηματική έκφραση όσων συμμετέχουν, μέσα από το υλικό του πηλού.  Παίζουν και εξερευνούν μόνοι και σε ομάδες, ανακαλύπτουν
την τέχνη βιωματικά ως διαδικασία, ανοίγουν νέους δρόμους επικοινωνίας, ενώνονται με τη γη και δημιουργούν με αυτήν.

Με την καθοδήγηση εργοθεραπεύτριας θα γίνει ζέσταμα μέσα από παιχνίδι που κινητοποιεί την αφή και το σώμα. Στη συνέχεια, αφηνόμαστε να βιώσουμε τη φύση και την πλαστικότητα του πηλού με το σώμα μας, νιώθουμε την υφή του σε διάφορες ποιότητές του. Γινόμαστε ποιότητες του πηλού, αλληλεπιδρούμε με αυτές τις ποιότητες και μοιραζόμαστε συναισθήματα.

Διδάσκοντες: Δέσποινα Τζανιδάκη (εργοθεραπεύτρια), Εβίνα Γιαννούλη (λογοθεραπεύτρια) και Δημήτρης Κύρκος (σωματικό θέατρο)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης: https://form.jotform.com/212715800703346

 

Eργαστήριο 6 - Κεραμική και Ψυχαγωγία

Οι συμμετέχοντες παίζουν με οξείδια και χρώματα της κεραμικής, ζωγραφίζουν και πειραματίζονται με τη διακόσμηση κεραμικών επιφανειών. Στη συνέχεια αναμιγνύουν χρωματιστούς πηλούς και κατασκευάζουν τα δικά τους κοσμήματα.

Διδάσκων: Γιάννης Βλαβογιλάκης (κεραμοποιός)

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης: https://form.jotform.com/212715104627348

 

*Για το κάθε εργαστήριο απαιτείται η ξεχωριστή συμπλήρωση φόρμας.

 *Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων θα μπορούν να περιηγούνται στα εργαστήρια/studio των χειροτεχνών/καλλιτεχνών του Καλλιτεχνικού Χωριού Βερέκυνθος. 

Sporros En Terra

Η "Sporros En Terra" είναι μία νεοσύστατη ομάδα κεραμιστών με έδρα το Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος στα Χανιά. Η κύρια δραστηριότητά της είναι η κατασκευή κεραμικών δημιουργιών, χρηστικής και παράλληλα εικαστικής αξίας. Παράλληλα, βάζει δύο κεντρικούς άξονες στην προσέγγισή της.

Ο πρώτος άξονας είναι ο πειραματισμός με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές διακόσμησης. Χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούμε τη γλυπτική, τη χαρακτική και τη ζωγραφική ως μέσα εικαστικής έκφρασης πάνω σε χρηστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα διερευνούμε και δημιουργούμε τις δικές μας πρώτες ύλες (πηλό, υαλώματα, χρώματα κλπ.) από ντόπια φυσικά υλικά. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε τη συνένωση όλων των εικαστικών τεχνών μέσα από την πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη διαδικασία της δημιουργίας κεραμικών αντικειμένων.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μελέτη της ιστορίας της κεραμικής τέχνης στον ελλαδικό χώρο και ιδίως στην Κρήτη, μέσα από τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων (γραπτών ή προφορικών) και τη μελέτη των ιστορικών και γεωλογικών συνθηκών καθώς και της γεωγραφικής θέσης της Κρήτης που κατέστησαν το τόπο μας κέντρο της κεραμικής τέχνης για χιλιάδες χρόνια. Ταυτοχρόνως, μέσα από μαθήματα και εργαστήρια, η "Sporos En Terra" προσπαθεί να διαδώσει την κεραμική τέχνη με σκοπό τη βιωματική ξενάγηση στην ιστορία του τόπου μας, την επανένταξη μειονοτήτων ή περιθωριοποιημένων ομάδων και την ανάδειξη της δημιουργικής αλλά και εργοθεραπευτικής της αξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............