«Μη έναρξη ερευνών του “NAUTICAL GEO” ανατολικά της Κρήτης» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2021

«Μη έναρξη ερευνών του “NAUTICAL GEO” ανατολικά της Κρήτης»

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Militaire», της 14ης Αυγούστου 2021, το ερευνητικό πλοίο “NAUTICAL GEO”, το οποίο διεξάγει έρευνες για την κοινοπραξία του αγωγού “EAST MED”, δεν κινείται ανατολικά της Κρήτης, όπως προέβλεπε ελληνική “NAVTEX”, η οποία, κατά το δημοσίευμα, απεσύρθη. Ταυτοχρόνως, τουρκικό πολεμικό πλοίο πλέει, συνεχώς και επί μεγάλο χρονικό διάστημα, νοτίως των νήσων Κάσου και Καρπάθου. 


Παράλληλα, ο στόλος των τουρκικών αλιευτικών «αλωνίζει» το Αιγαίο, στο οποίο πλέει και το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Tubitak Marmara». Σημειωτέον ότι, το ως άνω τουρκικό πολεμικό κινείται εντός της υποτιθέμενης ΑΟΖ του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, το οποίο, προς το παρόν, έχει παγιωθεί με αποκλειστική και μόνο ευθύνη της Κυβερνήσεώς σας, αφού έχει συναφθεί την 27η Νοεμβρίου 2019, ενώ, μήνες πριν, είχε προαναγγελθεί, χωρίς να προβείτε σε καμία διπλωματική ενέργεια για την αποτροπή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα γραφόμενα στο ως άνω δημοσίευμα, που αναφέρουν ότι το ερευνητικό σκάφος

«NAUTICAL GEO» δεν κινείται για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, όπως ήταν προγραμματισμένο; Αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό και πότε προβλέπεται να εκλείψουν οι λόγοι που το παρεμποδίζουν να συνεχίσει τις σχετικές έρευνές του;

2. Αληθεύει ότι απεσύρθη η σχετική ελληνική «NAVTEX», η οποία προέβλεπε την κίνηση του ως άνω ερευνητικού σκάφους, ανατολικά της Κρήτης; Αν ναι, γιατί ακυρώθηκε;

3. Αληθεύει ότι το ανωτέρω τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο κινείται νοτίως των νήσων Κάσου και Καρπάθου, λειτουργεί ως φόβητρο για τη μη διεξαγωγή ερευνών του ως άνω ερευνητικού σκάφους;

Οι ερωτώντες βουλευτές ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Μη έναρξη ερευνών του “NAUTICAL GEO” ανατολικά της Κρήτης», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το πλοίο επιστημονικών ερευνών “NAUTICAL GEO”, το τελευταίο δίμηνο έχει πλεύσει Βορείως και Ανατολικά της Κρήτης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων ερευνών από το ΥΠΕΞ, για το project του ΕΑδΤΜΕΩ.

Οι κατά τόπους περιοχές ερευνών προκύπτουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του πλοίου, ενώ οι εκπεμφθείσες ΝΑ7ΤΕΧ και Προαγγελίες που αφορούν στις εν λόγω περιοχές εκπέμπονται κατόπιν αιτημάτων του πλοίου και διαβιβάζονται σε καθημερινή βάση στην Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ).

Αυτονόητο είναι ότι, οι εκπεμπόμενες ΝΑΥΤΕΧ παύουν να ισχύουν εφ’ όσον δεν υπάρχει απαίτηση από το πλοίο. Σε καμία, όμως, περίπτωση, η ΥΥ δεν ακυρώνει εκπεμφθείσα ΝΑ7ΤΕΧ, εάν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα από το πλοίο.

Περαιτέρω, οποιαδήποτε κίνηση τουρκικών πλοίων καταγράφεται και υποτυπώνεται, συνεχώς, μέσω του συστήματος Ναυτικής Επιτήρησης του ΠΝ, ενώ από το ΓΕΕΘΑ υφίσταται ετοιμότητα αντίδρασης, εφόσον απαιτηθεί.

./.

-2-

Τέλος, οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ), προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας και επιτήρησης του εθνικού χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............