Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Σεπτεμβρίου 2021

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

 Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί πολλοί κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη και 27 ακόμα Βουλευτών.


«Ο κτηνοτροφικός τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχόμενων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών και το πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης - και όχι μόνο - είναι ισχυρό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται ως μεταφορικό ισοδύναμο για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών στο νησί δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών τους, είναι απαραίτητο να παρέμβει η Πολιτεία και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιληφθεί επιτέλους την πραγματικότητα και να δοθεί λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.».

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, διάφοροι παράγοντες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των ζωοτροφών και κατά συνέπεια το συνολικό κόστος παραγωγής, ενώ λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας - που έχει ως συνέπεια τα αιγοπρόβατα να μην μπορούν να τραφούν από τη γη - οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών σε τιμές ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με το 2020. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καλαμπόκι, όπου ένα σακί 40 κιλών που πέρυσι κόστιζε 8,80 - 9 €, σήμερα κοστίζει 14,80 €. Αν υπολογιστεί ότι το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............