Προστασία οικοτόπου τεχνητής λίμνης Αγιάς Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Σεπτεμβρίου 2021

Προστασία οικοτόπου τεχνητής λίμνης Αγιάς Χανίων


 Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Χανίων, αναγκαία κρίνεται η ανάδειξη και η προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Αγιάς, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων. Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί στα νότια, με την κοιλάδα του Φασά. 


Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί, ίσως, την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη αλλά και πολύ σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην εν λόγω λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά και μη πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι, η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Δεδομένου ότι, η ευρύτερη περιοχή δέχεται πιέσεις από αγροτικές και βιοτεχνικές παραγωγικές Μονάδες, καθώς και από την υπεράντληση των υδάτων της ως άνω λίμνης, λόγω της χρήσης τους από διαφορετικούς φορείς, η διαχείριση και η προστασία του επίμαχου χώρου θεωρείται υψίστης σημασίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Διατίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εκπονηθεί, αρχικά και να υλοποιηθεί, έπειτα, επί τούτου, κατάλληλο μελετητικό πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα σχετικά με την ορθή διαχείριση, την ανάδειξη και την προστασία της λίμνης Αγιάς, των Χανίων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Χανίων χρηματοδοτήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2020, με ποσό ύψους 1.423.230,00€, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ενώ με αντίστοιχο ποσό προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί και κατά το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Χανίων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 1.156.400,00€.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είχε εκδώσει, την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14576/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ06 με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση» (ΑΔΑ: ΨΤΤΡ46ΜΤΛ6-ΦΨΨ) όπου οι Δήμοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, για περιοχές εντός αστικού ιστού, στο πλαίσιο των Μέτρων:

- Μέτρο IV: Παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, αποκατάστασης και επανάχρησης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

- Μέτρο V: Δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών περιοχών και του οικιστικού περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Χανίων, έχει υποβάλλει την υπ’ αριθμ. 4963/22-03-2021 πρόταση με τίτλο «Υλοποίηση διαχειριστικής μελέτης Πάρκου Αγίων Αποστόλων», προϋπολογισμού 1.758.841,35€, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............