Eπιστολή Μποκέα σε Πλακιωτάκη για τη Ζώνη Λινοπεραμάτων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

24 Αυγούστου 2021

Eπιστολή Μποκέα σε Πλακιωτάκη για τη Ζώνη Λινοπεραμάτων

 Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, επανερχόμενος στο ζήτημα της Ζώνης Λινοπεραμάτων. 


Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής τους στο Ηράκλειο και των δεσμεύσεων του Υπουργού περί εξαίρεσης των Λινοπεραμάτων από το διαγωνισμό υπο- παραχώρησης του ΟΛΗ, ο Μενέλαος Μποκέας επανέρχεται στο θέμα του πρωταγωνιστικού ρόλου που πρέπει να έχει Δήμος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε σχέση με την αναβάθμιση και τη διαχείρισή της περιοχής την επόμενη μέρα. 

Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου υπογραμμίζει το δίκαιο αίτημα η χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων να αποδοθούν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, που κοινοποιείται ταυτόχρονα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΗ, τους Βουλευτές Νομού Ηρακλείου, τον Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε τη θετική σας στάση ως προς το ζήτημα της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης περιοχής Λινοπεραμάτων, σε συνέχεια τόσο της συνάντησής μας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, όσο και σχετικών δηλώσεών σας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι προφορικές σας δεσμεύσεις ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν τα Λινοπεράματα από την επικείμενη σύμβαση υπο-παραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου, αναγνωρίζοντας ότι αυτά δεν απαιτούνται για την κύρια εμπορική λειτουργία του, είναι μια θέση που μας γεμίζει ικανοποίηση, καθώς αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά μας. Σας έχει άλλωστε γνωστοποιηθεί το με αρ. απόφ. 27/2021 (09-03-2021) ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου σχετικά με τη ζώνη λιμένος Λινοπεραμάτων.

Πρόσφατα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ») ανακοίνωσε την απόφασή του να παρατείνει την Ημερομηνία Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το

άρθρο 4 του Νόμου 4597/2019 (ΦΕΚ 35/Α/28-2-2019) «το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ύστερα από διαβούλευση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος αποφασίζει για το αντικείμενο της αξιοποίησης, που θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο σύμβασης υπο - παραχώρησης με επενδυτή».

Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε υπόψη σας το γεγονός ότι οι πάγιες θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου, όπως έχουν εκφραστεί μέσα από το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που ήδη γνωρίζετε, περιλαμβάνουν και το δίκαιο αίτημα η χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων να αποδοθούν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου. Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει υποστεί επί πολλές δεκαετίες την επιβαρυντική λειτουργία των λιμενοβιομηχανικών και ατμοηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη λιμενική ζώνη των Λινοπεραμάτων. Μια ζώνη που αφενός τέμνει την καρδιά της τουριστικής μας περιοχής και αφετέρου πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει αποδοθεί ούτε ευρώ αντισταθμιστικού οφέλους από τις υφιστάμενες λειτουργίες στην τοπική μας κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τη διαδικασία εξαίρεσης των Λινοπεραμάτων, με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με την αναβάθμιση και τη διαχείριση της περιοχής την επόμενη μέρα, ικανοποιώντας έτσι και το δίκαιο αίτημα απόδοσης εσόδων στην τοπική κοινωνία.

Όπως σας έχουμε άλλωστε γνωστοποιήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προ της έγκρισης-εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου (το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021), το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση της περιοχής των Λινοπεραμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας ζώνης που σήμερα διαχειρίζεται ο ΟΛΗ, με όρους βιώσιμου, ήπιου, πολυθεματικού τουρισμού. Είναι ένας σχεδιασμός, ο οποίος «κλειδώνει» πάνω στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κρήτης, που ισχύει από 8 Νοεμβρίου 2017.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μας, παρακαλούμε για τη δρομολόγηση μιας δια ζώσης συνάντησής μας, προκειμένου ενημερωθούμε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις παραμέτρους σχετικά με τη διαδικασία εξαίρεσης των Λινοπεραμάτων από τη σύμβαση υπο-παραχώρησης του ΟΛΗ, αλλά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την άσκηση διοίκησης και διαχείρισης της λιμενικής ζώνης Λινοπεραμάτων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου ως γεωγραφικής περιοχής ευθύνης του.

Αναμένοντας την απάντησή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την αγαστή συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Μενέλαος Μποκέας

Δήμαρχος Μαλεβιζίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............