5 και 6 Σεπτεμβρίου 2021
Θέατρο Λενταριανών (Γεωργίου Σγουρού 31, Χανιά)
Ώρα: 21:00 – Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης
Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη
Το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», που το 2018 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς στα Χανιά, κέρδισε τις καρδιές μεγάλου μέρους του αναγνωστικού κοινού των Χανίων. Στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη, έχοντας διασκευαστεί σε θεατρικό κείμενο από τον Παναγιώτη Ζαφείρη και με τη σκηνοθεσία της Θεοδώρας Ζώη ξεκινάει το ταξίδι του στο θέατρο.
Το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο φέρει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο. Ωστόσο το έργο εστιάζει στις ιστορίες του βιβλίου που επικεντρώνονται στη στερεοτυπική και καταπιεσμένη θέση που είχε και εξακολουθεί να έχει η γυναίκα. Στο έργο μία γυναίκα αφηγείται της ιστορίες, ενώ παράλληλα συνομιλεί, άλλοτε με τις αναμνήσεις της, άλλοτε με το λογικό και το θυμικό της, προσπαθώντας παράλληλα να τα συμβιβάσει με φόντο την κοινωνική κατασκευή του ρόλου της γυναίκας τόσο σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
«Σε κάθε γύρισμα της σελίδας, σε κάθε νέα ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει με τη γραφή της να μας δημιουργήσει συναισθήματα. Νιώθουμε το φόβο ενός μικρού παιδιού, θαυμάζουμε τη γυναίκα που κέρδισε την ευτυχία της, ζώντας πολλές μικρές και μεγάλες δυστυχίες, γευόμαστε τη γλύκα μιας σοκολάτας από τα χέρια των γιαγιάδων που την χάρισαν, καθώς και την πικρία της αγάπης όπου έμενε κρυφή, δίχως κανακέματα και συναισθηματισμούς. Συμπονούμε τη γυναίκα που κοιτάζεται στον καθρέφτη και τα είδωλα της φαίνονται μακρινά, μας θλίβει η κλειστή κοινωνία που υπογράφει την καταδίκη μιας κοπέλας μόνο και μόνο για να κλείσουν τα στόματα, μαγευόμαστε με τα λόγια ενός ερωτευμένου, θυμώνουμε με τον άντρα που σήκωνε το χέρι του, λυπόμαστε σε κάθε ματαίωση ονείρων… Και αναρωτιόμαστε. Άραγε, πόσα κλειστά παντζούρια κρατούν σιωπηλές ιστορίες που δεν μπορούν να ακουστούν», Ζαφειρία Μαμάτση, ποιήτρια.
Συντελεστές
Τίτλος: «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018
Κείμενο: Χαρίκλεια Ντερμανάκη
Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη-Παναγιώτης Ζαφείρης
Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη
Oμάδα: Τ for Techni
Αφίσα: Ηρακλής Παπαδάκης
Παραγωγή: Ραδάμανθυς – Xρήστος Τσαντής
Στοιχεία Παράστασης:
Χώρος: Θέατρο Λενταριανών. Γεωγ. Σγουρού 31 Χανιά
Ημερομηνία: 05-06 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου