Το Σπίτι Του Ναπολέοντα Στην Ιεράπετρα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Αυγούστου 2021

Το Σπίτι Του Ναπολέοντα Στην Ιεράπετρα

 IMG_4660


IMG_4661

Μια επίσκεψη που θεωρείται πλεον θρυλική είναι αυτή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Κρήτη, με το σπίτι όπου έμεινε να μαρτυρά αυτή την... παρουσία.
A1

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία κατά των Μαμελούκων, αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη. Το παλιό κρητικό σπίτι στην «Κάτω Μερά» διατηρεί ακόμα την ανάμνηση της ιστορικής επίσκεψης!
Είναι θρύλος ή πραγματικότητα το ότι ο Ναπολέων, στάθμευσε στην Κρήτη και πέρασε μια νύχτα στη Γεράπετρα, χωρίς να δηλώσει την ταυτότητά του, παρά την άλλη μέρα το πρωί με λακωνικό σημείωμα στο μαξιλάρι του, όταν είχε ήδη αποπλεύσει; Το σημείωμα στα γαλλικά έγραφε επί λέξει: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».
A2
Το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων δείχνεται σήμερα με καμάρι από τους Γεραπετρίτες σε κάθε περαστικό ξένο, που έχει ή δεν έχει ακουστά την παραπάνω ιστορία. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει αναστηλωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία. Είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας, που το αγόρασε από τον τελευταίο κληρονόμο Χαρίδημο Τζωρτζακάκη, απόγονο της κόρης του Περουλιού, Ευγενίας.

Μακριά από τις ιστορικές έριδες και τις επιστημονικές συζητήσεις, όποια κι αν θα είναι η τελεσίδικη επιστημονική αλήθεια, ο Γεραπετρίτης ποτέ δε θα πάψει να καμαρώνει για το μεγάλο φιλοξενούμενό τού συντοπίτη του και να δείχνει το σπίτι του Περουλιού, που δεν το βρίσκεις αλλιώς σήμερα παρά σαν «το σπίτι του Ναπολέοντα».
A

%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%99+%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%CE%9D%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91+%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D+%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%A1%CE%91

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............