Οι Στέρνες Συλλογής Νερού - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Αυγούστου 2021

Οι Στέρνες Συλλογής Νερού

 IMG_5355


Στην Ελλάδα, οι στέρνες ανιχνεύονται ήδη στα υδρευ- τικά συστήματα της Μινωικής Κρήτης (Κνωσός, Φαι- στός, Ζάκρος, Μάλια, κ.ά) όπου η συλλογή του βρόχινου νερού γινόταν σε δεξαμενές και με μεγάλη προσοχή στην καθαρότητα τους και στο φιλτράρισμα του νερού πριν την αποθήκευση του. 

8889_480_355


Οι τεχνικές της ύδρευσης, συμπερι- λαμβανομένης και της συλλογής του βρόχινου νερού, εφαρ- μόστηκαν και εξελίχθηκαν από τους αρχαίους Ρωμαί- ους που ανέπτυξαν ιδιαίτερη μηχανική γνώση για τα συ- στήματα ύδρευσης, και στη συνέχεια από τους Βυζαντι- νούς (κινστέρνες στα κάστρα). • Στέρνες ήταν χτισμένες όχι μόνο στα υπόγεια των σπι- τιών αλλά και στα χωράφια για την άρδευση των καλλι- εργειών και το πότισμα των ζώων. 

IMG_6522

IMG_6544

Επέλεγαν εδάφη κα- τηφορικά, δημιουργούσαν αυλάκια για να οδηγηθεί το νερό από τις ψηλότερες αναβαθμίδες στη στέρνα και από εκεί, πάλι, με την κλίση του εδάφους στο παρακάτω χωράφι για πότισμα. Χαρακτηριστικό είναι το «σαρνί- τσι» σε αγροτικές περιοχές της Κρήτης όπου συλλέγε- ται το βρόχινο νερό μέσα από ένα μικρό κανάλι. Είναι υπόγεια στέρνα με θολωτή οροφή χτισμένη με πέτρες.
Η στέρνα ήταν σοβαρό μέρος της προίκας της νύφης στη Μάνη καθώς το νερό θεωρούταν εγγύηση για την ευ- ημερία των νεόνυμφων. 

dexameni2-600x323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............