Η πανήγυρη της Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Αυγούστου 2021

Η πανήγυρη της Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας.

 Με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν με τα πόδια διανύοντας πολλά χιλιόμετρα κυρίως από την Ιεράπετρα, και με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Αυγούστου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην φερώνυμη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Καψά, που δεσπόζει σαν αετοφωλιά πάνω από το νότιο κρητικό πέλαγος στη νοτιοανατολική Κρήτη. 

Στην ακολουθία, που φέτος λόγω των προβλεπομένων μέτρων κατά της πανδημίας covid–19 τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Καθολικού της Μονής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.


Στο σύντομό κήρυγμά του ο Σεβ. μίλησε για την τιμή του Τιμίου Προδρόμου στην λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ανέλυσε τις ιδιότητες που τού αποδίδονται Προφήτης, Πρόδρομος και Βαπτιστής. Ο τελευταίος των Προφητών Ιωάννης που έζησε στο μεταίχμιο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, ανέφερε ο Σεβ., προφήτευσε εκ κοιλίας μητρός, όταν ως βρέφος σκίρτησε με αγαλλίαση στην κοιλία της μητέρας του Ελισάβετ, τότε που την επισκέφτηκε η Θεοτόκος και την ασπάστηκε. 


Αργότερα κήρυξε για τον ερχόμενο Κύριο, ο Οποίος έμπροσθεν του γέγονε και δεν ήταν άξιος να λύσει ούτε τον ιμάντα τον υποδημάτων του και αξιώθηκε να τον βαπτίσει στον Ιορδάνη ποταμό, υπακούοντας στο κέλευσμά του. Όμως αξιώθηκε να ακούσει από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο Κύριο αυτό που κανείς άλλος άνθρωπος δεν άκουσε ποτέ «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του Βαπτιστού». 


Και τέλος αξιώθηκε του μαρτυρίου δια αποκεφαλισμού, γιατί ως Δίκαιος έλεγξε τον Ηρώδη, για την ανήθικη πράξη του να λάβει ως γυναίκα την γυναίκα του αδελφού του. Ας τον παρακαλέσουμε και φέτος όλοι μας, που συναχθήκαμε, παρά τον καύσωνα των ημερών, στο ιστορικό αυτό μοναστήρι και από πολλούς αιώνες προπύργιο της ασκήσεως, της λατρείας και της τιμής του εν Τριάδι Αληθινού Θεού, να πρεσβεύει για όλους μας, να μεσιτεύει, να παρακαλεί και να μας καθοδηγεί ως λυχνάρι άσβεστο στο αληθινό φως, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. 

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Ηγούμενος της Μονής Καψά Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο αδελφός της Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης. 


Εκκλησιάσθηκαν πάρα πολλοί πιστοί, ανάμεσά τους οι Δήμαρχοι Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Αγγελάκης κ.ά, ενώ τα Μέλη της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. Σητείας υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της κ. Ιωάννη Δασκαλάκη και φέτος φρόντισαν για την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων για την ομαλή και ασφαλή προσκύνηση των πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............