Προστασία και ανάδειξη Αρχαίας Λισσού Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Ιουλίου 2021

Προστασία και ανάδειξη Αρχαίας Λισσού Χανίων

 Η Λισσός είναι αρχαία πόλη, που τα ερείπιά της σώζονται ανάμεσα στη Παλιόχωρα και στην Σούγια, στη νότια ακτή, του Νομού Χανίων. Η Λισσός ήταν λιμάνι της δωρικής πόλης Έλυρος, που βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Ροδοβάνι. Τόσο η Έλυρος όσο και τα δυο λιμάνια της, Σούγια και Λισσός, άκμασαν στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο και καταστράφηκαν από τους Σαρακηνούς Άραβες. 


Αναφέρεται ότι, η Έλυρος, στην εποχή της ακμής της, είχε 30.000 κατοίκους. Επίσης, είχε εκδώσει δικό της νόμισμα, όπως και η Λισσός. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από κατοίκους των Χανίων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν προχωρήσει οι εργασίες για την έρευνα και την προστασία του αρχαίου Ωδείου, οι στερεωτικές παρεμβάσεις στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κήρυκου, η βελτίωση της προσβασιμότητας μέσω διαμόρφωσης διαδρομών διασύνδεσης των επιμέρους μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του αρχαιολογικού φυλακίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Ποια είναι η έκβαση των αρχαιολογικών ανασκαφών, τόσο στην Αρχαία Λισσό, όσο και στην Έλυρο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι τελευταίες και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να αναδείξετε τουριστικά και πολιτιστικά τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............