Μέρα Περιβάλλοντος: Υπερασπιζόμαστε ΚΑΙ τη Φύση ΚΑΙ το Κλίμα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Ιουνίου 2021

Μέρα Περιβάλλοντος: Υπερασπιζόμαστε ΚΑΙ τη Φύση ΚΑΙ το Κλίμα

 Πρόταση συγκεκριμένων αλλαγών πολιτικής για ενέργεια και ΑΠΕ, από το νέο κόμμα των Πράσινων

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οι Πράσινοι υπενθυμίζουμε την κεντρική σημασία του για όλες τις μέρες του χρόνου. Αφιερώνουμε τη φετεινή μέρα στην ανάγκη να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ προστασίας του κλίματος και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος ή της φύσης.


· Μικρές και μεγάλες μάχες χρειάζεται να στηριχθούν.

· Η προσωπική υπευθυνότητα να συνδυαστεί με τη διεκδίκηση των αναγκαίων ριζικών αλλαγών στις δημόσιες πολιτικές.

· Το αίτημα για Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη να αποκτήσει ουσιαστική κοινωνική υπόσταση.

· Η σύνδεση του περιβάλλοντος με την κοινωνική και οικονομική διάσταση να αναδεικνύεται και να αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή της πολιτικής:

· Να αλλάξουμε κατευθύνσεις και πρότυπα, όχι μόνο τεχνολογίες: λύση δεν είναι να αγοράσουμε όλοι ηλεκτροκίνητα ΙΧ, αλλά δημόσιες πολιτικές και προσωπικές επιλογές που θα μας επιτρέψουν να το χρειαζόμαστε λιγότερο ή και καθόλου.

Για τη Μέρα Περιβάλλοντος, οι Πράσινοι καλούμε τους πολίτες να κρίνουν αν είναι ειλικρινείς όλοι αυτοί οι πολιτικοί που θα φορέσουν σήμερα το καπέλο του "πράσινου", ή αν απλώς άλλαξαν τα ρούχα τους και τα φόρεσαν αλλιώς.

Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή μελών και φίλων μας στις εκδηλώσεις κάθε περιοχής. Για την Αθήνα, προτείνουμε ενδεικτικά την ποδηλατοπορεία της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας, Παρασκευή 7μμ από ΗΣΑΠ Κηφισιάς, καθώς και τις εκδηλώσεις του SUPPORT EARTH, Σάββατο από 2μμ και μετά, στο Σύνταγμα.

Τη φετεινή Μέρα Περιβάλλοντος, οι Πράσινοι την αφιερώνουμε κυρίως στην αναζήτηση μιας συνολικής οπτικής που να υπερασπίζεται ΚΑΙ το κλίμα ΚΑΙ τη βιοποικιλότητα ΚΑΙ το φυσικό περιβάλλον: η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο απειλητική και η ενεργειακή μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη όλο και πιο επείγουσα. Την ίδια στιγμή η άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ πιέζει ευαίσθητα οικοσυστήματα και προκαλεί όλο και πιο έντονες αντιδράσεις. Είναι λοιπόν ανάγκη να γεφυρώσουμε το χάσμα που δημιουργείται σε ένα τμήμα της κοινωνίας, μεταξύ προστασίας του κλίματος και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος ή της φύσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι Πράσινοι παρουσιάζουμε σήμερα σχέδιο προτάσεων για ριζική αλλαγή πολιτικής στην ενέργεια και τις ΑΠΕ, με βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, κοινωνική δικαιοσύνη και γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αποτελεί Κείμενο Εργασίας και Διαλόγου σε αρχική μορφή, ανοικτό σε παρατηρήσεις, σε περαιτέρω επεξεργασία και σε ευρύ διάλογο με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για συνολικές, βιώσιμες απαντήσεις.

Συνυπογράφεται από τις θεματικές Περιβάλλοντος και Οικονομίας του κόμματος, ως εισήγηση προς το Συμβούλιο των Πράσινων. Στα βασικά του σημεία:

· Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ο στόχος του + 1,5°C είναι αδιαπράγματευτος. Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας ως μόνη 100% καθαρή πηγή ενέργειας, με παράλληλη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τους (ήδη ανεπαρκείς) ευρωπαϊκούς στόχους. Αναλύεται το οικολογικό κόστος κάθε μορφής ΑΠΕ και προτείνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την κατανομή των εθνικών αναγκών και στόχων ανά περιφέρεια και ανά δήμο, με συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτησή τους. Προτείνεται επίσης αναθεώρηση των στόχων για μετά το 2030, για μηδενικές καθαρές εκπομπές ήδη από το 2040.

· Για τα αιολικά προτείνονται κατηγορίες περιοχών με ήδη έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, όπου μπορούν να χωροθετούνται εκεί με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος, καθώς και πιλοτικά μέτρα ώστε πλωτά αιολικά να γίνουν οικονομικά βιώσιμα πριν το 2030. Πλωτά αιολικά με ορθό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική μελλοντική διέξοδο. Ριζική αλλαγή (με αντίστοιχο πάγωμα) προτείνεται στο καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών ώστε να μην μπορούν να επηρεάζονται τα Διαχειριστικά Σχέδια από παρεμβάσεις υποψήφιων επενδυτών, ενώ σε ορεινούς όγκους προτείνεται χωροθέτηση αιολικών μόνο μέχρι το ύψος που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκαίων στόχων.

· Οι Πράσινοι τονίζουν ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ανάλογο με την τροφή, ενώ δίνουν έμφαση στην προώθηση ενεργειακής δημοκρατίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Σημειώνουν επίσης ότι μεγάλο μέρος των ΑΠΕ ελέγχεται από συμφέροντα πετρελαίου, αερίου και κατασκευών, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει συστηματικά επικίνδυνα παιχνίδια υπέρ του αερίου και οι κάθε είδους επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα φθάνουν σήμερα τα 4,9 δις ευρώ τον χρόνο: η αφήγηση για «πράσινο καπιταλισμό», στην Ελλάδα έχει περιορισμένο μόνο αντίκρισμα.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ριζική αλλαγή πολιτικής, για βιώσιμη ευημερία για όλες και όλους, συμβατή με τις αντοχές του πλανήτη μας. Στην απαραίτητη αυτή στροφή, που δεν φαίνεται να την αντέχει το πολιτικό σύστημα, αφιερώνουμε οι Πράσινοι τη φετινή Μέρα Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............