Το φαράγγι του Σεληνάρη βρίσκεται περίπου 45km ανατολικά του Ηρακλείου και 21km δυτικά του Αγίου Νικολάου, στις ανατολικές πλαγιές της Σελένας. Είναι πολύ γνωστό σε όλους τους Κρητικούς, καθώς μέσα από το φαράγγι διέρχεται η Εθνική Οδός Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, ενώ επίσης το φαράγγι ιστορικά αποτελούσε το φυσικό πέρασμα από την περιοχή του Λασιθίου προς το Ηράκλειο.
Το Σεληνάρι έχει πυκνή βλάστηση και μπορείτε να το θαυμάσετε μέσα από το αυτοκίνητο σας, αλλά και με εύκολη πεζοπορία μέχρι την έξοδο του στη Μίλατο. Μια ιδιαίτερη διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε, είναι η παλαιά Εθνική Οδός, που διέρχεται παράλληλα με την νέα και ελίσσεται μέσα στο φαράγγι. Στα τείχη της χαράδρας και τα τριγύρω βουνά βρίσκουν καταφύγιο πολλά αρπακτικά πουλιά.
Εδώ ζούσαν κάποτε και ομάδες από κρι κρι, τους σπάνιους κρητικούς αιγάγρους, οι οποίοι δυστυχώς εξαφανίστηκαν. Επίσης υπάρχουν αρκετές πηγές με νερό, αλλά το γνωστότερο αξιοθέατο αποτελεί το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Για τους Κρητικούς θεωρείται γρουσουζιά να περνάει κάποιος το φαράγγι, χωρίς να σταματήσει στο μοναστήρι. Αυτό έχει επικρατήσει καθώς παλιά η μονή ήταν ένα σημείο όπου σταματούσαν για να ξεκουραστούν οι ταξιδιώτες και τα ζώα τους.
Μέσα στο φαράγγι του Σεληνάρη υπάρχει η Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο (961-1204μΧ), αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1538.
Σύμφωνα με την παράδοση, αρκετά χρόνια μετά την εγκατάλειψη της Μονής, ένας μοναχός από τη Ρόδο, ο Νικόλαος, οδηγήθηκε από τον θεό σε ένα σημείο όπου βρήκε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όπου έκτισε το εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο θα δείτε σήμερα. Ο Νικόλαος εγκαταστάθηκε στο Σεληνάρι μέχρι το θάνατο του, όταν τάφηκε σε ένα μικρό σπήλαιο στην κορυφή του Ανάβλοχου, που λάξευσε ο ίδιος.
Ο Ανάβλοχος βρίσκεται πάνω στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού, απέναντι άπό τη μονή, και μπορείτε να τον διακρίνετε αν κοιτάξετε ψηλά και δείτε το μεγάλο σταυρό.
Η πρόσβαση ως τον τάφο είναι εφικτή από μονοπάτι, αλλά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Τέλος, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θεωρείται ότιπροσπάθησαν να καταστρέψουν το μοναστήρι, καθώς αυτό μαρτυρούν οι τρεις σφαίρες που έχουν σφηνωθεί στην παλιά εικόνα του Αγίου, η οποία θεωρείται θαυματουργή.
ΚΕΙΜΕΝΑ - http://www.cretanbeaches.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου