Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου. Η πανδημία τονίζει τις ανισότητες αλλά και τη σημασία της δημόσιας υγείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου. Η πανδημία τονίζει τις ανισότητες αλλά και τη σημασία της δημόσιας υγείας

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, οι Πράσινοι τονίζουν ότι οι ανισότητες στην υγεία έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Όχι μόνο πεθαίνουν εκατομμύρια  άνθρωποι ή βρίσκονται σε εξουθενωτική ασθένεια αλλά καθοριστικοί παράγοντες της υγείας όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, το επάγγελμα και το περιβάλλον έχουν διαταραχθεί δραματικά, με εκείνους που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες θέσεις να πλήττονται περισσότερο.Οι Πράσινοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό και αποτελεσματικό ρόλο στην εξασφάλιση ότι οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 θα διατεθούν γρήγορα και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν παγκοσμίως αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ανθρώπινες δραστηριότητες να μην ασκούν πιέσεις στα οικοσυστήματα της άγριας ζωής, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης ιών μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Ζητούν ταχεία μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας με τους ακόλουθους στόχους:
  • Μέτρα προαγωγής της υγείας  για τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, τα οποία καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στους κορωνοϊούς.
  • Ταχεία ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι οικογένειες να λαμβάνουν φροντίδα κοντά στο σημείο όπου ζουν ενώ και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να γνωρίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν.
  • Πλήρη ανάπτυξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, της προαγωγής της υγείας, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, των νοσοκομείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες τους, όταν και όπως τις χρειάζονται.
  • Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε οι μονάδες εντατικής θεραπείας να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, επισημαίνουν τις ιδιαίτερη επίδραση που έχει η πανδημίας στα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, καθώς μπορεί να υπάρχουν  ισόβιες επιπτώσεις στις προοπτικές τους στην υγεία και την εκπαίδευση. Υποστηρίζουν πλήρως την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να υιοθετήσει μια Εγγύηση για τα Παιδιά (Child Guarantee) για την υποστήριξή τους. Θα παρακολουθούν στενά προσεκτικά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της Εγγύησης για τα Παιδιά, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............